Pyszna lasagne z dynią i pomidorami

Nie taka lasagne z dynią jak ją malują! Często można usłyszeć, że przyrządzenie dobrej lasagne wymaga umiejętności kulinarnych. Jednak poznając proces tworzenia dyniowej lasagne, cały strach znika tak szybko, jak lasagne z brytfanki.

Ingredients

  • 2,5 kg kawałek dyni ze skórą
  • 13 sztuk suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
  • 12 kaparów
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 800 ml ciepłego mleka roślinnego
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do posmarowania formy i kilka suszonych pomidorów do ozdobienia lasagne

Directions

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię pokroić na duże dzwonka, oczyścić z pestek, posmarować oliwą i piec przez 30 minut, uważając aby się nie przypaliła.
  2. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Na dnie garnka roztopić masło, kiedy będzie całkiem płynne i złote zmniejszyć ogień pod rondlem i dodać mąkę. Od razu zacząć intensywnie mieszać drewnianą szpatułką, żeby uzyskać jednolitą mieszankę mąki i masła. Kiedy się połączą i zaczną pienić, wlać mleko, zwiększyć ogień i nie przestawać mieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć, mieszać szczególnie uważnie, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Gęsty sos doprawić solą, pieprzem oraz gałką i odstawić na bok.
  3. Upieczoną dynię oddzielić od skóry, miąższ przełożyć do dużej miski i rozgnieść praską do ziemniaków na gładkie puree. Następnie połączyć go z resztą składników nadzienia.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, a następnie kilkoma łyżkami nadzienia. Wyłożyć płaty makaronu, wylać warstwę dyniową, następnie przykryć kolejną warstwą suchych płatów, wylać sos beszamelowy i tak na zmianę aż do skończenia się nadzienia. Lepiej, żeby lasagna miała więcej cienkich warstw niż kilka zbyt grubych. Jeżeli zostanie trochę dyniowego nadzienia, to przelać je do szczelnego woreczka i zamrozić, doskonale sprawdzi się jako sos do makaronu.
  5. Ostatnią warstwę polać kilkoma łyżkami sosu beszamelowego i dokładnie go rozsmarować, bo miejsca bez sosu się spieką. Ozdobić kilkoma suszonymi pomidorami i piec w 200 stopniach przez 30-40 minut lub do czasu, aż będzie złota a sos na wierzchu zacznie tworzyć bąble.

Smacznego!

Przyznać się! Kto próbował robić już lasagne z dyni?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *