Przepis na jesienną ziołową herbatkę

Ziołowe herbatki są dobre na każdą porę roku. Jednak szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w ich większą ilość. Które zioła szczególnie warto stosować w okresie jesiennym? O to pisaliśmy w tym artykule.

Dziś natomiast skupimy się na mieszance ziołowej z kwiatami i suszonymi owocami. Nie tylko wzmocni ona odporność. Jej aksamitny smak sprawdzi, że codzienny kubek ziołowej herbaty stanie się Twoim rytuałem.

Składniki

  • 50 g suszonego rumianku

  • 50 g suszonych liści mięty

  • 50 g płatków róż

  • 50 g suszonego czarnego bzu

  • 50 g suszonych liści lipy

  • 50 g suszonych kwiatów nagietka

  • 50 g suszonych liści porzeczki

Sposób Przygotowania

  • Wszystkie składniki przesypujemy do dużego, szklanego pojemnika i mieszamy. Najlepiej, aby szkło było ciemne, wtedy na dłużej zioła zachowają swoje właściwości.
  • Przyrządzając herbatkę, zalewamy 1 łyżeczkę mieszanki i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy pod przykryciem 10 minut.

Jeśli chcesz, możesz dodać więcej mieszanki. Zależy to od wielkości kubka. 1 łyżeczka powinna wystarczyć na kubek o pojemności 250 ml.

Jeśli przygotowałaś jesienną mieszankę ziołową, koniecznie daj znać jak smakowała! Być może dorzuciłaś do niej coś od siebie? Z chęcią dowiemy się, jakie są Twoje ulubione składniki jesiennej herbatki.


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.