Przepis na kalafior w pikantnym sosie

Ho, ho tu znów kalafior! Tym razem poznaj kalafiora w odsłonie pikantnej. Cały przepis powstał zgodnie z zasadami postu dr Dąbrowskiej. Nie ma w nim ani grama tłuszczu czy szkodliwych dla zdrowia ulepszaczy.

To aromatyczne danie przyrządzisz w mniej niż pół godziny. Raz wypróbujesz ten przepis i jeśli jesteś fanem pikantnych dań, to jestem pewna, że do niego jeszcze wrócisz!

Jednak dlaczego warto jeść kalafior? Przecież nie tylko ze względów smakowych. Kalafior posiada substancje, które chronią przed wystąpieniem wrzodów i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Warto jeść kalafior zarówno będąc na poście, jak i po!

Składniki

  • 1 główka kalafiora

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • płatki chili

  • sól himalajska

  • pieprz

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • odrobina kurkumy

  • majeranek

Sposób Przygotowania

  • Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć je na suchą patelnię i “podsmaż”. Później dodaj 3 łyżki wody, zmniejsz ogień i duś 5 minut.
  • Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wyłącz i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Kalafior umyj pod zimną wodą i podziel na różyczki. Ugotuj na parze kalafior. Ugotuj do miękkości.
  • Różyczki wyłóż na talerz i polej ostrym sosem pomidorowym.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.