Przepis na odświeżającą zupę z cukinii – post dr Dąbrowskiej

Jeśli chcesz poczuć się lekko, ta zupa jest dla Ciebie. Nie tylko zawiera jedynie wegańskie składniki, ale jest także przyjazna dla układu trawiennego.

Post owocowo-warzywny wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z pysznych dań. Nadal możesz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki (trzymając się dozwolonych na diecie produktów).

Kremowa zupa cukiniowa z dodatkiem mięty dostarczy Twojemu organizmowi mnóstwa witamin i minerałów. Możesz jeść ją na śniadanie, obiad lub kolację – tak, jak lubisz.

Składniki

  • 2 cukinie

  • 1 czerwona cebula

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 mała marchewka

  • 1 łodyga selera naciowego

  • liść laurowy

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • garść szpinaku

  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

  • sól himalajska

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • pieprz do smaku

Sposób Przygotowania

  • Pokrój w kostkę cebulę, seler, pietruszkę, marchewkę i wrzuć do garnka. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól.
  • Zalej wszystko ok. 1l wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok 20 minut.
  • Wyjmij liść laurowy, ziele angielskie. Dodaj cukinie pokrojone w kostkę, szpinak, miętę i natkę. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Zmiksuj na gładki krem. Dopraw pozostałymi przyprawami.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *