Przepis na szakszukę

Szakszuka jest daniem kuchni tunezyjskiej, są to jajka gotowane w sosie pomidorowym z odrobiną pikanterii. To idealny przepis na pożywne, zdrowe śniadanie, odpowiednio przygotowane jest także dobre dla cukrzyków.

Ilość: jedna porcja

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 1/4 czerwonej papryki

  • 1/4 łyżeczki kuminu

  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry

  • 1 i 1/2 świeżego pomidora

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 jajka

  • szczypta pieprzu kajeńskiego

  • sól

  • 1/3 czerwonej cebuli

Sposób Przygotowania

  • Posiekaj drobno cebulę i paprykę.
  • Na suchej patelni upraż przyprawy, dodaj łyżkę oliwy oraz cebulę i duś ją trzy minuty.
  • Dodaj paprykę i duś ją kolejne trzy minuty.
  • Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż się rozpadną.
  • Wbij jajka i smaż do ścięcia się białek.
  • Danie jest gotowe do podania.

Comments are closed.