Szakszuka jest daniem kuchni tunezyjskiej, są to jajka gotowane w sosie pomidorowym z odrobiną pikanterii. To idealny przepis na pożywne, zdrowe śniadanie, odpowiednio przygotowane jest także dobre dla cukrzyków.
Ilość: jedna porcja
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
1/4 czerwonej papryki
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1 i 1/2 świeżego pomidora
1 łyżka oliwy z oliwek
2 jajka
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól
1/3 czerwonej cebuli
Sposób Przygotowania
- Posiekaj drobno cebulę i paprykę.
- Na suchej patelni upraż przyprawy, dodaj łyżkę oliwy oraz cebulę i duś ją trzy minuty.
- Dodaj paprykę i duś ją kolejne trzy minuty.
- Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż się rozpadną.
- Wbij jajka i smaż do ścięcia się białek.
- Danie jest gotowe do podania.