Przepis na warzywny chłodnik à la gazpacho

Jeśli masz ochotę na coś lekkiego i odżywczego to koniecznie wypróbuj przepis na ten warzywny chłodnik! Warzywny chłodnik, inaczej trochę zmodyfikowane gazpacho, sięga swoich korzeni aż w Hiszpanii.

Mimo że za oknem zimowa aura to dlaczego by nie rozpromienić kuchni kilkoma promieniami słońca znad Morza Balearskiego?

Zupę najlepiej podawać schłodzoną, gdyż właśnie tu znajduje się cały jej urok. Można dorzucić do niej swoje ulubione warzywa w postaci surowej.

Składniki

  • 4 duże pomidory

  • 1 czerwona papryka

  • 2 zielone ogórki

  • 1 żółta papryka

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • odrobina octu jabłkowego

  • sól

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę. Ogórki i papryki umyj i wyjmij gniazdka nasienne z papryk. Obierz cebulę i czosnek.
  • Wszystkie warzywa pokrój na kawałeczki i wrzuć do blendera. Dokładnie zmiksuj, przypraw i ponownie zmiksuj.
  • Włóż do lodówki. Podawaj schłodzone.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.