Przepis na wegańską szarlotkę

Szukasz przepisu na zdrowy i smaczny deser? Taka jest właśnie wegańska szarlotka. Co więcej, nie zawiera ona ani grama cukru, ani tłuszczu. Jest więc nisko kaloryczna.

Niedługo święta Bożego Narodzenia, dlatego w szarlotce nie może zabraknąć cynamonu, kardamonu i goździków. Cynamon warto docenić nie tylko za walory smakowe. Jego właściwości zdrowotne nawet przewyższają jego mocno aromatyczny smak.

Cynamon jest skuteczny w odchudzaniu oraz leczeniu trądzika. Ta przyprawa korzenna zawiera sporo witaminy K, wapnia oraz niacyny. Szczególnie zalecana jest podczas zatruć pokarmowych.

Składniki

  • 1 kg jabłek

  • 350 g marchewki

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków

  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

  • 1/2 łyżeczki kardamonu

  • sok z cytryny

  • garstka suszonej żurawiny (ale musi być bez cukru)

Sposób Przygotowania

  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na tortownicę wyłóż marchewkę, posyp ją cynamonem i mocno dociśnij do jej spodu.
  • Formę przykryj folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto przez 20 minut.
  • W tym samym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj je w misce z przyprawami i sokiem z cytryny.
  • Formę wyjmij z piekarnika i dodaj jabłka na wierzch. Wyrównaj ciasto łyżką. Z powrotem przykryj folią i piecz przez kolejne 35 minut. 10 minut przed końcem zdejmij folię aluminiową.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudź je. Przed podaniem możesz posypać je żurawiną.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *