Szukasz przepisu na zdrowy i smaczny deser? Taka jest właśnie wegańska szarlotka. Co więcej, nie zawiera ona ani grama cukru, ani tłuszczu. Jest więc nisko kaloryczna.
Niedługo święta Bożego Narodzenia, dlatego w szarlotce nie może zabraknąć cynamonu, kardamonu i goździków. Cynamon warto docenić nie tylko za walory smakowe. Jego właściwości zdrowotne nawet przewyższają jego mocno aromatyczny smak.
Cynamon jest skuteczny w odchudzaniu oraz leczeniu trądzika. Ta przyprawa korzenna zawiera sporo witaminy K, wapnia oraz niacyny. Szczególnie zalecana jest podczas zatruć pokarmowych.
Składniki
1 kg jabłek
350 g marchewki
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
sok z cytryny
garstka suszonej żurawiny (ale musi być bez cukru)
Sposób Przygotowania
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na tortownicę wyłóż marchewkę, posyp ją cynamonem i mocno dociśnij do jej spodu.
- Formę przykryj folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto przez 20 minut.
- W tym samym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj je w misce z przyprawami i sokiem z cytryny.
- Formę wyjmij z piekarnika i dodaj jabłka na wierzch. Wyrównaj ciasto łyżką. Z powrotem przykryj folią i piecz przez kolejne 35 minut. 10 minut przed końcem zdejmij folię aluminiową.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudź je. Przed podaniem możesz posypać je żurawiną.
Smacznego!