Przepis na wegański krem z marchewki

Na diecie dr Dąbrowskiej, co do degustacji potraw, nie można się nudzić! Dziś prezentujemy przepis na aksamitny krem z marchewki. Powstał on na bazie wywaru warzywnego.

Oczywiście głównym składnikiem kremu są marchewki. Są one źródłem beta-karotenu, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Działa także rewelacyjnie na skórę, niwelując zmarszczki.

Zupa z marchewek jest odżywcza, smaczna i składa się wyłącznie ze zdrowych składników. Jeśli masz ochotę na coś wytrawnego i rozgrzewającego, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki

  • 1,5 litra wegańskiego wywaru

  • 3 marchewki

  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru

  • 1 korzeń pietruszki

  • słodka papryka do smaku

  • 1 łyżeczka kuminu

  • świeży czarny pieprz

  • sól kłodawska

  • natka pietruszki do posypania

Sposób Przygotowania

  • Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w kosteczkę. Wywar wlej do garnka, dodaj warzywa i gotuj, aż zmiękną.
  • Dodaj imbir i resztę przypraw. Zmiksuj na gładką masę.
  • Podawaj krem marchewkowy posypany natką pietruszki.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.