Na diecie dr Dąbrowskiej, co do degustacji potraw, nie można się nudzić! Dziś prezentujemy przepis na aksamitny krem z marchewki. Powstał on na bazie wywaru warzywnego.
Oczywiście głównym składnikiem kremu są marchewki. Są one źródłem beta-karotenu, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Działa także rewelacyjnie na skórę, niwelując zmarszczki.
Zupa z marchewek jest odżywcza, smaczna i składa się wyłącznie ze zdrowych składników. Jeśli masz ochotę na coś wytrawnego i rozgrzewającego, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki
1,5 litra wegańskiego wywaru
3 marchewki
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 korzeń pietruszki
słodka papryka do smaku
1 łyżeczka kuminu
świeży czarny pieprz
sól kłodawska
natka pietruszki do posypania
Sposób Przygotowania
- Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w kosteczkę. Wywar wlej do garnka, dodaj warzywa i gotuj, aż zmiękną.
- Dodaj imbir i resztę przypraw. Zmiksuj na gładką masę.
- Podawaj krem marchewkowy posypany natką pietruszki.
Smacznego!