Jeśli szukasz oryginalnej receptury na święta, to przepis na pieczarki wypełnione wegańskim serkiem mozzarella, bezapelacyjnie przypadną Ci do gustu.
Święta już za niecały tydzień, a lista rzeczy do zrobienia niemiłosiernie się wydłuża. Dlatego przychodzimy z prostym przepisem na popisowe danie!
Pieczarki faszerowane wegańskimi pysznościami idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Mogą być również serwowane jako przystawka w pierwszy lub drugi dzień świąt.
Koniec z teorią, czas wypróbować te roślinne inspiracje w rzeczywistości. Jeśli skusiłaś się zrobić danie z przepisu, koniecznie daj znać w komentarzu poniżej!
Składniki
18 średniej wielkości pieczarek (łodygi odetnij i drobno posiekaj; nie wyrzucaj!)
1 ½ łyżki oleju kokosowego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
¼ cebuli drobno posiekanej w kostkę
2 łyżki orzechów pekan drobno pokrojonych w kostkę
2 łyżki warzywnego bulionu
3 łyżki świeżej pietruszki, posiekanej
2 łyżki wegańskiej mozzarelli
- Polewa
wegański ser parmezan
orzechy pekan, rozgniecione
Sposób Przygotowania
- Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub mata silikonową. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj ½ łyżki oleju kokosowego. Kiedy się rozgrzeje, dodaj posiekane drobno łodygi pieczarek, ząbki czosnku, cebulę, pokrojone w kostkę orzechy pekan, pietruszkę i bulion warzywny. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Gotuj przez 10 minut, aż łodygi i cebula zmiękną.
- Zdejmij potrawę na chwilę z kuchenki i dodaj do mieszanki postrzępioną wegańską mozzarellę. Wymieszaj, aby składniki się połączyły, a ser roztopił.
- Umieść kapelusze grzybów z dnem do góry i lekko natrzyj każdą z nich resztką oleju kokosowego. Napełnij po równo kapelusze pieczarek mieszanką.Na wierzch pokrusz orzechy.
- Piec w piekarniku przez 20 minut. Do momentu,aż grzyby będą puszyste. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Serwuj razem z innymi daniami.
Wszystkiego świątecznego!