Przepis na wykwintne wegańskie leczo

Kiedy masz ochotę na lekki obiad, wpada leczo. Przejmuje kontrolę, a Ty tylko pilnujesz, aby warzywa się na piecu nie przypaliły!

Leczo to mieszanka wielu wartościowych warzyw i przypraw. Możesz przepis nieco zmodyfikować. Pamiętaj, najważniejsze, aby Tobie smakowało. Jednak trzymając się proporcji podanych w przepisie, zyskujesz pewność, że leczo wyjdzie aromatyczne i pełne smaku.

Jest to przepis na leczo dla osób, które są na poście dr Dąbrowskiej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś spróbowała go, nawet jeśli na nim nie jesteś. Zdrowych dań nigdy w kuchni nie ma za mało.

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka

  • 1 duża zielona papryka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • 1 średnie cukinia

  • 1 puszka pomidorów bez skórki

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól himalajska

  • pieprz

  • tymianek

  • bazylia

  • wędzona papryka

Sposób Przygotowania

  • Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój na drobne kosteczki, a czosnek posiekaj. Podpiecz je delikatnie na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełóż następnie je do garnka, w którym będziesz robić leczo.
  • Z papryk usuń gniazdka nasienne i pestki. Pokrój je w większe kostki. Wrzuć go garnka i dodaj przyprawy i pomidory. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
  • W międzyczasie pokrój cukinie w półplasterki. Wrzuć ją do garnka i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Posyp danie natką pietruszki. I gotowe!

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *