Dbasz o zdrowie oraz urodę? Nie możesz przeoczyć tego przepisu na pyszne muesli. Raz przygotowanymi, możesz cieszyć się każdego poranka. Jak je zrobić? Prościej niż myślisz.
Jednak zanim przejdziemy do przepisu, dowiedz się dlaczego warto jeść muesli. Zawierają one wiele składników, które przeciwdziałają zaparciom. Co więcej, dzięki sporej zawartości błonnika, zwiększa się uczucie sytości po posiłku.
Płatki owsiane zawierają cenne kwasy tłuszczowe. Jest ich aż 7% w owsie. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie mogą być wytwarzane przez organizm człowieka. Chronią one przed miażdżycą i zapobiegają powstaniu zakrzepów.
Składniki
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki wiórek kokosowych
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki daktyle (pokrój drobno)
2 łyżki miodu
odrobina soli
1/2 szklanki oleju kokosowego
Sposób Przygotowania
- Piec w piecu na blasze 2 temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie w 130 stopniach przez kolejne 40 minut.
- Wymieszaj kilkakrotnie podczas pieczenia.
Z czym najbardziej lubisz jeść muesli? Podziel się swoimi fascynacjami kulinarnymi w komentarzu!