Jesteś na diecie dr Ewy Dąbrowskiej i masz ochotę na coś wytrawnego? Zupa z białej kapusty spełni Twoje oczekiwania! Jest lekkostrawna i bardzo smaczna.
Jednak wykwintny smak to nie jedyna zaleta, która przemawia na korzyść tej zupy. Oprócz walorów smakowych, posiada ona również wiele prozdrowotnych właściwości.
Biała kapusta bogata jest w witaminę B1, selen i witaminę E. Pomocna jest przy problemach ze stawami i guzami. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, podnosząc odporność organizmu. Polecana również osobom na diecie odchudzającej, gdyż zawiera niewiele kalorii.
Składniki
1/4 białej kapusty
1 korzeń pietruszki
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
liść laurowy
4 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz i sól do smaku
1 ząbek czosnku
Sposób Przygotowania
- Pokrój w kostkę cebulę i pietruszkę. Wrzuć do garnka.
- Dodaj posiekaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól.
- Zalej 1,2 litrami wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
- Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj natkę pietruszki.
- Zmiksuj masę na gładki krem i dopraw do smaku.
To jak, skusisz się?