Przepis na zupę z białej kapusty na diecie dr Dąbrowskiej

Jesteś na diecie dr Ewy Dąbrowskiej i masz ochotę na coś wytrawnego? Zupa z białej kapusty spełni Twoje oczekiwania! Jest lekkostrawna i bardzo smaczna.

Jednak wykwintny smak to nie jedyna zaleta, która przemawia na korzyść tej zupy. Oprócz walorów smakowych, posiada ona również wiele prozdrowotnych właściwości.

Biała kapusta bogata jest w witaminę B1, selen i witaminę E. Pomocna jest przy problemach ze stawami i guzami. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, podnosząc odporność organizmu. Polecana również osobom na diecie odchudzającej, gdyż zawiera niewiele kalorii.

Składniki

  • 1/4 białej kapusty

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 cebula

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • liść laurowy

  • 4 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • pieprz i sól do smaku

  • 1 ząbek czosnku

Sposób Przygotowania

  • Pokrój w kostkę cebulę i pietruszkę. Wrzuć do garnka.
  • Dodaj posiekaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól.
  • Zalej 1,2 litrami wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
  • Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj natkę pietruszki.
  • Zmiksuj masę na gładki krem i dopraw do smaku.

To jak, skusisz się?


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *