Przepisy Lecznicze

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy można wykorzystywać do celów kulinarnych, kosmetycznych, zdrowotnych – rozcieńczony wodą i wypijany na czczo, podnosi odporność i poprawia działanie układu pokarmowego. Ocet kupny często nie jest dobrej jakości – skład pozostawia wiele do życzenia, natomiast produkty ekologiczne zaskakują wysoką ceną. Dlatego zachęcam do samodzielnego wykonania octu jabłkowego, jest […]

Korzeń słonecznika na kamienie nerkowe, usuniecie soli ze stawów

Korzeń słonecznika już od stuleci stosowany jest w medycynie ludowej jako skuteczny środek w rozpuszczaniu kamieni nerkowych i usuwaniu soli ze stawów. W dobie, kiedy medycyna zaczęła stosować ultradźwięki w kruszeniu kamieni lub chirurgicznie je usuwać, ten dobroczynnie działający korzeń został nieco zapomniany. Zabiegi chirurgiczne jednak nie zawsze są wskazane i korzystne dla organizmu. Z […]

Nalewka czosnkowa

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Jest on polecanym środkiem przy rozmaitych chorobach – od zwykłego przeziębienia, po problemy z sercem. Nie każdy jednak toleruje jego zapach i smak. Nic straconego! Czosnek można spożywać w postaci nalewki, która zadziała z taką samą skutecznością. Dawkowanie: Nalewkę należy stosować […]

Pokoleniowy syrop z cebuli

Wielkimi krokami zbliża się sezon jesienny, czyli przeziębieniowy grypowy. Firmy farmaceutyczne prześcigają się w tworzeniu nowy, słodkich i przepysznych syropków o cudownych działaniach. Pamiętajmy, że większość z nich to po prostu suplementy, czyli nie leki. W wielu domach, jak tylko pojawia się kaszel i katar stosowany jest wielopokoleniowy specyfik, który […]

Lecznicza nalewka malinowa

Lecznicza nalewka malinowa  Przepyszna, rozgrzewająca, a przede wszystkim zdrowa – nalewka malinowa. To oryginalna receptura prosto ze spiżarni dziadka. Niejednego chorego postawiła już na nogi. Przy okazji słodki smak malin poprawia nastrój przywołując wspomnienia minionego lata. Spożywanie nalewki malinowej poleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na […]

Świderki Św. Hildegardy

Orkisz ma niezwykłe właściwości, które znajdują coraz większe uznanie u dietetyków zajmujących się zdrowym odżywianiem, a także naturoterapeutów.  Oberkulmer Rotkorn jest pradawną odmianą orkiszu, który wykorzystywała św. Hildegarda z Bingen, by leczyć ludzi poprzez dietę. Ta niegdyś zapomniana odmiana zboża ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, które są bogatym źródłem błonnika, nienasyconych […]

Lecznicza nalewka malinowa

Przepyszna, rozgrzewająca, a przede wszystkim zdrowa – nalewka malinowa. To oryginalna receptura prosto ze spiżarni dziadka. Niejednego chorego postawiła już na nogi. Przy okazji słodki smak malin poprawia nastrój przywołując wspomnienia minionego lata. Lecznicza nalewka malinowa Spożywanie nalewki malinowej poleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na […]

Nalewka z czosnku dobra na wszystko

Czosnek to niezwykle skuteczny, w pełni naturalny antybiotyk, dlatego warto stosować go do zwalczania anginy czy przeziębienia. Niewielu jednak wie, że jest on również świetnym antyoksydantem, a co za tym idzie może okazać się pomocny w nierównej potyczce z czasem o nienaganny wygląd skóry. Czosnek do swojej diety warto wprowadzić […]

Pancakes z bananami

Amerykańskie pancakes – tak pyszne, że na sam widok cieknie ślinka. Jednak standardowy przepis na placuszki w stylu pancakes składa się z niezbyt zdrowych produktów. Dziś poznasz alternatywną, smaczną i co najważniejsze zdrową wersję tego kultowego dania. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu a takie śniadanie doda mnóstwo energii i satysfakcji […]

Leczniczy syrop z cebuli

Cebula od dawien dawna jest stosowana nie tylko w kuchni, ale i w medycynie ludowej. Charakteryzuje się ona właściwościami, które łagodzą bóle reumatyczne oraz problemy trawienne. Mimo wszystko najbardziej skuteczna okazuje się przy leczeniu przeziębień. Wszystko za sprawą właściwości bakteriobójczych, które swoją siłą mogą czasem przewyższyć działanie antybiotyków. Wiedziały o […]