Pstrąg z grilla

Ryby to produkty spożywcze, które są bardzo niedoceniane przez Polaków. Szacuje się, że nasz naród zjada około 10 razy mniej kilogramów ryb w ciągu roku niż np. Portugalczycy. W codziennej diecie są one jednak bardzo ważnym elementem żywienia. Każdy z nas powinien zjadać minimum 2 porcje ryb w ciągu tygodnia. Aby zachęcić się do ich jedzenia, warto znaleźć ciekawe i szybkie do wykonania przepisy, które przekonają nas do potraw rybnych. Poniżej przepis na pysznego pstrąga z dodatkami. 

Pstrąg to źródło białka, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, selenu i potasu. W zależności od gatunku, w 100 g ryby znajduje się 90-160 kcal

Składniki

  • pstrąg cały patroszony

  • 2 ząbki czosnku

  • rozmaryn

  • sok z cytryny

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Pstrąga dokładnie umyj.
  • Pokrój czosnek w cienkie plasterki i włóż go do wypatroszonej ryby.
  • Pstrąga posyp rozmarynem, czosnkiem oraz skrop sokiem z cytryny.
  • Rybę grilluj na patelni grillowej, ruszcie lub na grillu elektrycznym do momentu, aż skórka stanie się lekko chrupiąca.
  • Podawaj z ulubioną sałatką warzywną.

Comments are closed.