Pudding chia wyrobił sobie już na tyle pozytywną opinię wśród osób kochających kuchnię roślinną, że chyba nie trzeba go nikomu przedstawiać. Jeśli jednak nie robiłaś nigdy wcześniej puddingu z chia, to jesteś w doskonałym miejscu. Za chwilę poznasz sprawdzoną recepturę na pyszne śniadanie.
Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. A także więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak, dlatego nie można przejść obok nich obojętnie.
Składniki
2 kiwi
1 jabłko
1 średnie mango
1 łyżeczka nasion chia
100 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka miodu
Sposób Przygotowania
- Nasiona chia przełóż do miski i zalej napojem roślinnym, np. kokosowym, dokładnie przemieszaj.
- Odstaw na noc do lodówki lub min. na 4h.
- Kiwi i mango obierz i pokrój na drobną kosteczkę. Nieobrane jabłko pokrój również na tej samej wielkości kosteczkę co pozostałe owoce.
- Do wysokiego naczynia nakładaj na przemian: odrobinę nasion chia, kiwi, mango, jabłko, miodu, nasiona chia itd. Możesz także wymieszać wszystkie owoce razem i robić warstwy puddingu: nasiona chia, owoce, nasiona chia, owoce itd.
Smacznego!