Pudding chia z kiwi i mango

Pudding chia wyrobił sobie już na tyle pozytywną opinię wśród osób kochających kuchnię roślinną, że chyba nie trzeba go nikomu przedstawiać. Jeśli jednak nie robiłaś nigdy wcześniej puddingu z chia, to jesteś w doskonałym miejscu. Za chwilę poznasz sprawdzoną recepturę na pyszne śniadanie.

Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. A także więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak, dlatego nie można przejść obok nich obojętnie.

Składniki

  • 2 kiwi

  • 1 jabłko

  • 1 średnie mango

  • 1 łyżeczka nasion chia

  • 100 ml mleka roślinnego

  • 1 łyżeczka miodu

Sposób Przygotowania

  • Nasiona chia przełóż do miski i zalej napojem roślinnym, np. kokosowym, dokładnie przemieszaj.
  • Odstaw na noc do lodówki lub min. na 4h.
  • Kiwi i mango obierz i pokrój na drobną kosteczkę. Nieobrane jabłko pokrój również na tej samej wielkości kosteczkę co pozostałe owoce.
  • Do wysokiego naczynia nakładaj na przemian: odrobinę nasion chia, kiwi, mango, jabłko, miodu, nasiona chia itd. Możesz także wymieszać wszystkie owoce razem i robić warstwy puddingu: nasiona chia, owoce, nasiona chia, owoce itd.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *