Sezon na dynie wciąż trwa, dlatego mkniemy z aromatycznym i zdrowym przepisem. Jest on na tyle prosty, że możesz wykonać go razem z dzieckiem.
W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na potrawy z dyni, jednak czy zastanawiałaś się, dlaczego w gruncie rzeczy warto jeść dynię?
Dynia zawiera znaczne ilości witaminy C, A i K, a także jest bogata w wapń, fosfor i potas. Ponadto zawiera beta-karoten, który zmniejsza wystąpienia na starość problemów ze wzrokiem.
Składniki
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
3 ugotowane ziemniaki
2 obrane kwaśne jabłka
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
szczypta kardamonu
2 ugotowane marchewki
sól himalajska
suszone oregano
Sposób Przygotowania
- Obierz dynię, a następnie pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach.
- Do naczynia żaroodpornego daj wszystkie składniki, wymieszaj, posyp kardamonem i wstaw do gorącego piekarnika (160 stopni, termoobieg) na 40 minut. Po 20 minutach pieczenia przestaw na opcję góra/dół. Zapiekaj bez przykrycia.
Smacznego!