Pyszna dynia zapiekana z kaszą jaglaną

Sezon na dynie wciąż trwa, dlatego mkniemy z aromatycznym i zdrowym przepisem. Jest on na tyle prosty, że możesz wykonać go razem z dzieckiem.

W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na potrawy z dyni, jednak czy zastanawiałaś się, dlaczego w gruncie rzeczy warto jeść dynię?

Dynia zawiera znaczne ilości witaminy C, A i K, a także jest bogata w wapń, fosfor i potas. Ponadto zawiera beta-karoten, który zmniejsza wystąpienia na starość problemów ze wzrokiem.

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni

  • 3 ugotowane ziemniaki

  • 2 obrane kwaśne jabłka

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • szczypta kardamonu

  • 2 ugotowane marchewki

  • sól himalajska

  • suszone oregano

Sposób Przygotowania

  • Obierz dynię, a następnie pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach.
  • Do naczynia żaroodpornego daj wszystkie składniki, wymieszaj, posyp kardamonem i wstaw do gorącego piekarnika (160 stopni, termoobieg) na 40 minut. Po 20 minutach pieczenia przestaw na opcję góra/dół. Zapiekaj bez przykrycia.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *