Jesień rozszalała się na dobre, dlatego warto sięgnąć po jedno z cudownych warzyw – dynię. Jej smak może się nieco różnić w zależności od gatunku dyni. Wybierz ten, który najbardziej przypada Ci do gustu.
Czym oprócz walorów smakowych zachwyca dynia? Zawiera dużo cynku, który potrzebny jest szczególnie mężczyznom. Co więcej, dynia zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które zapobiegają przed zachorowaniem na cukrzycę i choroby serca.
Składniki
1 mała dynia
2 łyżki miodu
2 łyżki sklarowanego masła
sproszkowana gałka muszkatołowa
sól himalajska
Sposób Przygotowania
- Przekroić umytą dynię na pół, a następnie pokroić ją wzdłuż na plastry.
- Rozpuścić masło z miodem, dodać sól do smaku i smarować dynię pędzelkiem z jednej i drugiej strony.
- Posypać gałką muszkatołową i układać na wysmarowanej masłem blasze. Nakryć do pieczenia folią aluminiową. Piec około 20 minut.
Smacznego!