Bigos – ciężkie danie, pełne mięsa. Nie w tym przypadku! Można przyrządzić również tą potrawę w nieco odtłuszczonej wersji. Zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej.
Jak mogłaś dostrzec w wielu wcześniejszych przepisach, wiele tradycyjnych przepisów da się odtworzyć będąc na poście. Co więcej, mimo tego, zachowują tradycyjny smak.
Roślinny bigos składa się przede wszystkim ze zdrowych warzyw i aromatu przypraw. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Szkoda gadać, lepiej brać się za gary!
Składniki
1/2 główki małej białej kapusty
1 większa cebula
1 kg kiszonej kapusty
3 suszone śliwki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól himalajska
czarny pieprz
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
mielony kminek
czerwona papryka
Sposób Przygotowania
- Poszatkuj białą kapustę. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i “podsmaż” lekko na suchej patelni. Wszystko wrzuć do garnka i dodaj kiszoną kapustę.
- Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
- Następnie przypraw bigos pozostałymi przyprawami.
Smacznego!