Pyszny bigos zgodnie z dietą dr Dąbrowskiej

Bigos – ciężkie danie, pełne mięsa. Nie w tym przypadku! Można przyrządzić również tą potrawę w nieco odtłuszczonej wersji. Zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej.

Jak mogłaś dostrzec w wielu wcześniejszych przepisach, wiele tradycyjnych przepisów da się odtworzyć będąc na poście. Co więcej, mimo tego, zachowują tradycyjny smak.

Roślinny bigos składa się przede wszystkim ze zdrowych warzyw i aromatu przypraw. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Szkoda gadać, lepiej brać się za gary!

Składniki

  • 1/2 główki małej białej kapusty

  • 1 większa cebula

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 3 suszone śliwki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól himalajska

  • czarny pieprz

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • mielony kminek

  • czerwona papryka

Sposób Przygotowania

  • Poszatkuj białą kapustę. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i “podsmaż” lekko na suchej patelni. Wszystko wrzuć do garnka i dodaj kiszoną kapustę.
  • Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Następnie przypraw bigos pozostałymi przyprawami.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *