Pyzy ziemniaczane, to znany od lat przepis na prosty obiad. Do ich przygotowania potrzebujemy wyłącznie ziemniaków i mąki. Domowe pyzy ziemniaczane można podać zarówno z cebulką, jak i zestawem ulubionych surówek. Są proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. Przepis ten znają nawet nasze babcie.
Składniki
1,5 kilograma ziemniaków
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
woda do gotowania pyz
Sposób Przygotowania
- Ziemniaki obieramy. Kilogram gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostałe pół kilograma trzemy (surowe) na tarce na drobnych oczkach.
- Starte ziemniaki odciskamy (np. na gazie) z soku. Odlewamy wodę, ale “mączkę” z dna zostawiamy i dodajemy do reszty składników.
- Starte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Dosypujemy do nich oba rodzaje mąki i łyżeczkę soli. Wyrabiamy masę.
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
- Z masy formujemy kulki. Gotujemy je w wodzie i wyciągamy po 2-3 minutach od wypłynięcia na wierzch.
- Pyzy ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami.