Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane, to znany od lat przepis na prosty obiad. Do ich przygotowania potrzebujemy wyłącznie ziemniaków i mąki. Domowe pyzy ziemniaczane można podać zarówno z cebulką, jak i zestawem ulubionych surówek. Są proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. Przepis ten znają nawet nasze babcie.

Składniki

  • 1,5 kilograma ziemniaków

  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1-2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • woda do gotowania pyz

Sposób Przygotowania

  • Ziemniaki obieramy. Kilogram gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostałe pół kilograma trzemy (surowe) na tarce na drobnych oczkach.
  • Starte ziemniaki odciskamy (np. na gazie) z soku. Odlewamy wodę, ale “mączkę” z dna zostawiamy i dodajemy do reszty składników.
  • Starte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Dosypujemy do nich oba rodzaje mąki i łyżeczkę soli. Wyrabiamy masę.
  • W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
  • Z masy formujemy kulki. Gotujemy je w wodzie i wyciągamy po 2-3 minutach od wypłynięcia na wierzch.
  • Pyzy ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *