Quinoa z soczewicą i wędzonymi śliwkami

Kuchnia pięciu przemian obfituje w orientalne przysmaki. Do jednych z nich należą wędzone śliwki. Delikatnie podkręcają smak potrawy.

Na wschodzie bardzo popularna jest quinoa, czyli komosa ryżowa. Jednak jej korzenie sięgają terenów Ameryki Południowej. Dziś coraz bardziej znana jest już na całym świecie.

Dlaczego warto jeść jak najczęściej komosę ryżową? Quinoa zawiera pełnowartościowe białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Bogata jest również w wiele składników mineralnych i witamin, takich jak magnez, wapń i witamina A.

Składniki

  • Soczewica
  • 3/4 wrzątku (O)

  • 1 łyżeczka masła (Z)

  • 1/2 szklanki soczewicy (Z)

  • Quinoa
  • 1 szklanka wrzątku (O)

  • 1 łyżeczka masła

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej

  • Reszta składników
  • 5 pieczarek (Z)

  • 1 łyżka masła (Z)

  • 1 łyżka suszonych płatków słodkiej papryki (Z)

  • 1 ząbek czosnku (M)

  • 1 czerwona cebula (M)

  • 2 cm korzenia imbiru (M)

  • szczypta kardamonu (M)

  • 2 łyżeczki tamari (W)

  • sól himalajska (W)

  • 2 dojrzałe pomidory (D)

  • 1 łyżka majeranku (O)

  • 1 garść wędzonych śliwek (O)

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy (Z)

  • 1 szklanka ugotowanej quinoa (Z)

  • 1 łyżka świeżego oregano (M)

Sposób Przygotowania

  • Ugotować kaszę quinoa na małym ogniu pod przykryciem, gotować około 30 minut do wyparowania wody. 
  • Ugotować soczewicę na małym ogniu pod przykryciem, gotować około 20 minut do wyparowania wody. 
  • Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, dodać płatki z papryki i cebulę pokrojoną w piórka, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojony imbir, dodać kardamon, sól, tamari, sparzone i obrane ze skórki pomidory, śliwki, majeranek, na końcu dodać ugotowaną soczewicę i quinoa, wymieszać, posypać oregano.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *