Jeśli uwielbiasz chrupkie, lekkie i słodkie śniadania to musisz poznać przepis na aromatyczne racuchy z owocami! Są świetną propozycją na poranny posiłek nie tylko dla najmłodszych. Dostarczają sporo energii. Najlepiej smakują na gorąco.
Owoce są źródłem wspierającego zdrową mikroflorę jelit błonnika a także witamin i minerałów. Warto urozmaicać nimi dzienne menu!
Ingredients
- 150 g mąki pszennej uniwersalnej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mleka sojowego lub kokosowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia + 6 łyżek letniej wody, wymieszane i odstawione na kilka minut
- 2 łyżki delikatnego oleju + do smażenia
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki jagód
Directions
- Do dużej miski przesiać obydwie mąki, wymieszać łyżką i zrobić wgłębienie. W dołek wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mleka. Zostawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
- Dodać pozostałe składniki i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką na gęste ciasto. Na sam koniec dodać maliny i jagody, i delikatnie wymieszać łyżką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać po łyżce ciasta, smażyć na niedużym ogniu i odwrócić, kiedy zezłocą się brzegi. Usmażone z obydwu stron placuszki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i od razu przekładać na talerz, posypać cukrem pudrem i zjadać gorące.
Smacznego!