Risotto z pieczoną dynią

Nawet w jesiennym okresie warto zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. W końcu o piękne ciało i witalny umysł warto troszczyć się cały rok!

Okres świeżych owoców i warzyw powoli za nami. Jednak nowe produkty roślinnej kuchni wciąż potrafią pozytywnie zaskoczyć. I do takich warzyw należy dynia.

Poznaj 3 powody, by choć raz w tygodniu włączyć ją do swojego jadłospisu. Po pierwsze, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Po drugie, jest wspomaga zdrowie skóry. Po trzecie, jest bezlitosna dla jesiennych przeziębień.

Składniki

  • 150g ryżu arborio

  • 160ml mleczka kokosowego

  • 80ml wytrawnego wina białego

  • 100ml wody kokosowej

  • 420g dyni

  • 20g imbiru

  • 2 żółte cebule

  • sól himalajska

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cyanne

  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób Przygotowania

  • Dynię przekrój na 4 części ze skórką i piec w piekarniku 40 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika, obierz i pokrój w kostkę. 
  • Na oleju kokosowym zeszklij cebulę wraz ze startym imbirem – aż do miękkości. Do tego dodaj ryż, delikatnie mieszaj na małym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, dolej 100 ml białego wina. Wciąż mieszając dolej wodę kokosową, a po kilku minutach mleko kokosowe.
  • Gotuj ok 20 minut na małym ogniu, mieszając, aby ryż się nie przypalił . Dodaj upieczoną dynię, sól, pieprz, cynamon, sos sojowy i wszystko wymieszaj. Risotto powinno mieć kremową konsystencje. Jeśli jest nadal twarde, dodaj wody i jeszcze chwilę podgotuj. Opcjonalnie na koniec możesz posypać parmezanem.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *