Nawet w jesiennym okresie warto zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. W końcu o piękne ciało i witalny umysł warto troszczyć się cały rok!
Okres świeżych owoców i warzyw powoli za nami. Jednak nowe produkty roślinnej kuchni wciąż potrafią pozytywnie zaskoczyć. I do takich warzyw należy dynia.
Poznaj 3 powody, by choć raz w tygodniu włączyć ją do swojego jadłospisu. Po pierwsze, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Po drugie, jest wspomaga zdrowie skóry. Po trzecie, jest bezlitosna dla jesiennych przeziębień.
Składniki
150g ryżu arborio
160ml mleczka kokosowego
80ml wytrawnego wina białego
100ml wody kokosowej
420g dyni
20g imbiru
2 żółte cebule
sól himalajska
1/2 łyżeczki pieprzu cyanne
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
Sposób Przygotowania
- Dynię przekrój na 4 części ze skórką i piec w piekarniku 40 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika, obierz i pokrój w kostkę.
- Na oleju kokosowym zeszklij cebulę wraz ze startym imbirem – aż do miękkości. Do tego dodaj ryż, delikatnie mieszaj na małym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, dolej 100 ml białego wina. Wciąż mieszając dolej wodę kokosową, a po kilku minutach mleko kokosowe.
- Gotuj ok 20 minut na małym ogniu, mieszając, aby ryż się nie przypalił . Dodaj upieczoną dynię, sól, pieprz, cynamon, sos sojowy i wszystko wymieszaj. Risotto powinno mieć kremową konsystencje. Jeśli jest nadal twarde, dodaj wody i jeszcze chwilę podgotuj. Opcjonalnie na koniec możesz posypać parmezanem.
Smacznego!