Rozgrzewająca herbata z kory wierzby i imbirem

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Kiedy za oknem huczy wiatr i tańczą krople deszczu, warto przyrządzić sobie pyszną i rozgrzewającą herbatkę.

Już wcześniej w tym artykule wspomnieliśmy o zaletach picia kory wierzby. Dziś podajemy praktyczny przepis na zrobienie napoju wspomagającego odporność.

Imbir jest niezastąpionym składnikiem jesiennej herbaty – rozgrzewa, uodparnia i łagodzi ból gardła. Co więcej, pozytywnie wpływa na procesy trawienne, zmniejsza wzdęcia i redukuje cholesterol.

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonej kory wierzby

  • 2 plasterki imbiru

  • 1 plasterek pomarańczy

  • 1 laska cynamonu

  • 1 łyżeczka syropu z mniszka lekarskiego

  • 1 szklanka wody

Sposób Przygotowania

  • Jedną łyżkę kory wierzbowej zalej szklanką wody. Gotuj przez 5 minut. Odstaw na 15 i odcedź.
  • Do herbaty dodaj pozostałe składniki i pozostaw na 10 minut.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.