Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Kiedy za oknem huczy wiatr i tańczą krople deszczu, warto przyrządzić sobie pyszną i rozgrzewającą herbatkę.
Już wcześniej w tym artykule wspomnieliśmy o zaletach picia kory wierzby. Dziś podajemy praktyczny przepis na zrobienie napoju wspomagającego odporność.
Imbir jest niezastąpionym składnikiem jesiennej herbaty – rozgrzewa, uodparnia i łagodzi ból gardła. Co więcej, pozytywnie wpływa na procesy trawienne, zmniejsza wzdęcia i redukuje cholesterol.
Składniki
1 łyżeczka suszonej kory wierzby
2 plasterki imbiru
1 plasterek pomarańczy
1 laska cynamonu
1 łyżeczka syropu z mniszka lekarskiego
1 szklanka wody
Sposób Przygotowania
- Jedną łyżkę kory wierzbowej zalej szklanką wody. Gotuj przez 5 minut. Odstaw na 15 i odcedź.
- Do herbaty dodaj pozostałe składniki i pozostaw na 10 minut.
Smacznego!