Ruskie pierogi z farszem na bazie tofu, to wegańska odmiana popularnych pierogów ruskich. Są równie pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny. Jeśli więc jesteście na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, to koniecznie spróbujcie takich ruskich pierogów. Zapewniam, że smak was nie zawiedzie. Z podanych składników otrzymacie około 65-70 pierogów.
Składniki
600 g ziemniaków
1 duża cebula lub 2 mniejsze
olej
500 g naturalnego tofu
0,5 szklanki wody z kiszonych ogórków
szczypta ziołowego pieprzu
sól do smaku
Sposób Przygotowania
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie przeciskamy przez praskę.
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
- Tofu, sok z kiszonych ogórków, pieprz ziołowy i sól miksujemy za pomocą ręcznego blendera.
- Do ziemniaków dodajemy tofu, cebulę i całość mieszamy łyżką. Tak powstały farsz próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy je ściereczką, aby nie wyschło.
- Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy na kształt pieroga.
- Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Wyciągamy po 1-2 minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.