Ruskie pierogi z farszem na bazie tofu

Ruskie pierogi z farszem na bazie tofu, to wegańska odmiana popularnych pierogów ruskich. Są równie pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny. Jeśli więc jesteście na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, to koniecznie spróbujcie takich ruskich pierogów. Zapewniam, że smak was nie zawiedzie. Z podanych składników otrzymacie około 65-70 pierogów.

Składniki

  • 600 g ziemniaków

  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze

  • olej

  • 500 g naturalnego tofu

  • 0,5 szklanki wody z kiszonych ogórków

  • szczypta ziołowego pieprzu

  • sól do smaku

Sposób Przygotowania

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie przeciskamy przez praskę.
  • Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
  • Tofu, sok z kiszonych ogórków, pieprz ziołowy i sól miksujemy za pomocą ręcznego blendera.
  • Do ziemniaków dodajemy tofu, cebulę i całość mieszamy łyżką. Tak powstały farsz próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy je ściereczką, aby nie wyschło.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy na kształt pieroga.
  • Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Wyciągamy po 1-2 minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *