Ryba po grecku

Ryba po grecku na przestrzeni lat zyskała na popularności. W końcu niemal każda ryba należy do jednych z najlepszych źródeł białka.

Filet z mintaja jest nie tylko pyszny w smaku, ale również zawiera wiele właściwości odżywczych, o których być może nie słyszałaś do tej pory.

Dlaczego warto jeść mintaja przynajmniej 2 razy w miesiącu? Ryba ta bogata jest w fosfor, potas, a także selen. Zawiera również witaminy A i D.

Składniki

  • 700g filetu z mintaja

  • 500ml bulionu warzywnego

  • 4 marchewki

  • 3 korzenie pietruszki

  • 3 żółte cebule

  • 250ml koncentratu pomidorowego

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól himalajska

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut.
  • Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion. Gotuj 10 minut.
  • Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw
  • Duś na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.
  • Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor.
  • Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *