Ryba po grecku na przestrzeni lat zyskała na popularności. W końcu niemal każda ryba należy do jednych z najlepszych źródeł białka.
Filet z mintaja jest nie tylko pyszny w smaku, ale również zawiera wiele właściwości odżywczych, o których być może nie słyszałaś do tej pory.
Dlaczego warto jeść mintaja przynajmniej 2 razy w miesiącu? Ryba ta bogata jest w fosfor, potas, a także selen. Zawiera również witaminy A i D.
Składniki
700g filetu z mintaja
500ml bulionu warzywnego
4 marchewki
3 korzenie pietruszki
3 żółte cebule
250ml koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki pszennej
sól himalajska
pieprz
Sposób Przygotowania
- Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut.
- Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion. Gotuj 10 minut.
- Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw
- Duś na małym ogniu przez około 15 minut.
- Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.
- Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor.
- Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.
Smacznego!