Dzisiaj przedstawiamy warzywa z ryżem i papryczką chilli. Poznasz nietuzinkowy smak, który przeplata w sobie odrobinę słodkiej rozkoszy przełamaną nutą pikanterii.
Składniki
1 pierś z kurczaka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
200g ryż
250 ml bulion warzywny lub mięsny
czerwona papryka
słodka papryka w proszku
tymianek
pieprz
sól do smaku
Sposób Przygotowania
- Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w długie paski. Posolić, popieprzyć, posypać czerwoną słodką i ostrą papryką i podsmażyć na oleju.
- W tym czasie umyć i oczyścić papryki, pokroić je w dość duże kawałki, cebulę w kostkę i przecisnąć przez praskę ząbki czosnku.
- Ściągnąć mięso z patelni i na tym samym oleju podsmażyć cebulę z paprykami (niedługo, bo chodzi nam tylko żeby papryki nieco przeszły smakami pozostawionym przez kurczaka). Kiedy cebula zrobi się złota, ściągnąć warzywa z patelni zostawiając jak najwięcej płynów.
- Następnie na tą samą patelnię wsypujemy nieugotowany ryż, pokrojoną wcześniej papryczkę chili i 2 łyżeczki czerwonej papryki – ostrej lub słodkiej w zależności kto jak lubi. Całość prażymy 1-2 minuty, aż cały ryż obejdzie tłuszczem z patelni.
- Następnie całość zalewamy osoloną wodą lub bulionem warzywnym (około 400 ml).
- Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy z powrotem papryki z cebulą oraz kurczaka. Posypujemy tymiankiem i przyprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze 20 minut często mieszając.
Smacznego!