Ryż z kurczakiem na ostro

Dzisiaj przedstawiamy warzywa z ryżem i papryczką chilli. Poznasz nietuzinkowy smak, który przeplata w sobie odrobinę słodkiej rozkoszy przełamaną nutą pikanterii.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 czerwona cebula

  • 200g ryż

  • 250 ml bulion warzywny lub mięsny

  • czerwona papryka

  • słodka papryka w proszku

  • tymianek

  • pieprz

  • sól do smaku

Sposób Przygotowania

  • Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w długie paski. Posolić, popieprzyć, posypać czerwoną słodką i ostrą papryką i podsmażyć na oleju.
  • W tym czasie umyć i oczyścić papryki, pokroić je w dość duże kawałki, cebulę w kostkę i przecisnąć przez praskę ząbki czosnku.
  • Ściągnąć mięso z patelni i na tym samym oleju podsmażyć cebulę z paprykami (niedługo, bo chodzi nam tylko żeby papryki nieco przeszły smakami pozostawionym przez kurczaka). Kiedy cebula zrobi się złota, ściągnąć warzywa z patelni zostawiając jak najwięcej płynów.
  • Następnie na tą samą patelnię wsypujemy nieugotowany ryż, pokrojoną wcześniej papryczkę chili i 2 łyżeczki czerwonej papryki – ostrej lub słodkiej w zależności kto jak lubi. Całość prażymy 1-2 minuty, aż cały ryż obejdzie tłuszczem z patelni.
  • Następnie całość zalewamy osoloną wodą lub bulionem warzywnym (około 400 ml).
  • Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy z powrotem papryki z cebulą oraz kurczaka. Posypujemy tymiankiem i przyprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze 20 minut często mieszając.

Smacznego!

Comments are closed.