Niski indeks glikemiczny kaszy kuskus zapewni w tym daniu solidną porcję energii, która będzie powoli uwalniała się do krwiobiegu przez wiele godzin. Oprócz tego znajdziemy w nim sutą dawkę witaminy C pochodzącej z warzyw i cytrusowego soku, która zapewni każdemu wzmocnienie organizmu szczególnie, gdy będziemy tego potrzebowali podczas nadejścia chłodnych, jesiennych wieczorów. Zaproponowana sałatka sprawdzi się idealnie, jako pożywny posiłek dla każdej osoby kontrolującej skoki cukru w swojej krwi.
Składniki
Porcja kaszy kuskus
Łyżka stołowa oliwy z oliwek
150 ml soku z limonki lub cytryny
Pęczek szczypiorku z młodą cebulką
Posiekane, świeże listki bazylii
Kilka listków sałaty
Duży ogórek
Sposób Przygotowania
- Pierwszym krokiem będzie ugotowanie naszej kaszy kuskus.
- Następnie skroimy szczypiorek z cebulą i sałatą, ogórkiem. Gdy odcedzimy już kaszę musimy przygotować oddzielne naczynie, które posłuży nam do przygotowania dressingu.
- Wlewamy do miski nasz sok z limonki, oliwę, dodajemy szczyptę pieprzu i soli do smaku, po czym wrzucamy bazylię. Dokładnie mieszamy w celu połączenia się składników i odstawiamy na godzinę.
- Pokrojone warzywa mieszamy z kaszą kuskus w wygodnym naczyniu. Całość polewamy do smaku naszym dressingiem z oliwy i soku z limonki.