Sałatka na bazie słodkich pomidorków koktajlowych sprawdzi się doskonale w scenariuszu zaspokojenia potrzeby na zjedzenie czegoś słodkiego. Małe pomidory będące bazą tego dania świetnie oddają słodycz w akompaniamencie niskowęglowodanowych warzyw. Wersja tego posiłku może być większą porcją oddzielnego dania lub po prostu dodatkiem do mięsa. Powinna się z nią zaprzyjaźnić każda osoba przestrzegająca restrykcji w spożywaniu cukru. Za jej pomocą możemy wnieść do swojej diety nie tylko porcję witamin pochodzącą ze świeżych warzyw, ale i antyoksydanty spowalniające degradację komórek i zmniejszająca szanse na rozwój nowotworów w organizmie.
Składniki
opakowanie pomidorków koktajlowych (około 20-30)
jeden duży ogórek
jedna czerwona cebula
zmiażdżony ząbek czosnku
garść natki pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki stołowe octu z białego wina
Sposób Przygotowania
- Wszystkie warzywa należy skroić na małe kawałki po czym połączyć z resztą przygotowanych wcześniej komponentów.
- Po dokładnym wymieszaniu zaleca się przetrzymywać w lodówce. Najlepiej smakuje na zimno.