Sałatka na bazie pomidorów

Sałatka na bazie słodkich pomidorków koktajlowych sprawdzi się doskonale w scenariuszu zaspokojenia potrzeby na zjedzenie czegoś słodkiego. Małe pomidory będące bazą tego dania świetnie oddają słodycz w akompaniamencie niskowęglowodanowych warzyw. Wersja tego posiłku może być większą porcją oddzielnego dania lub po prostu dodatkiem do mięsa. Powinna się z nią zaprzyjaźnić każda osoba przestrzegająca restrykcji w spożywaniu cukru. Za jej pomocą możemy wnieść do swojej diety nie tylko porcję witamin pochodzącą ze świeżych warzyw, ale i antyoksydanty spowalniające degradację komórek i zmniejszająca szanse na rozwój nowotworów w organizmie.

Składniki

  • opakowanie pomidorków koktajlowych (około 20-30)

  • jeden duży ogórek

  • jedna czerwona cebula

  • zmiażdżony ząbek czosnku

  • garść natki pietruszki

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki stołowe octu z białego wina

Sposób Przygotowania

  • Wszystkie warzywa należy skroić na małe kawałki po czym połączyć z resztą przygotowanych wcześniej komponentów.
  • Po dokładnym wymieszaniu zaleca się przetrzymywać w lodówce. Najlepiej smakuje na zimno.

Leave a Comment

Your email address will not be published.