Sałatka z bobem, kurkami i roszponką

Zielony przyciąga… mądrych ludzi, którzy wiedzą, ile w listkach znajduje się cennych wartości odżywczych! Roszponka jest sezonowym jesiennym warzywem, dlatego teraz, w październiku, warto jeść ją jak najczęściej.

Jednym z głównych argumentów na rzecz roszponki jest fakt, że zawiera ona nawet o 4 razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż popularna sałata siewna. Jednak to nie wszystko, co możemy w niej znaleźć.

Roszponka bogata jest w witaminę A, kwas foliowy i niacynę. Zawiera również liczne minerały takie jak potas, wapń, żelazo i cynk. W połączeniu z wysokobiałkowym bobem stanowi idealny posiłek obiadowy nie tylko dla osób trenujących siłowo.

Składniki

  • Sos sałatkowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (Z)

  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu (Z)

  • 1 łyżeczka musztardy (M)

  • szczypta zmielonego kardamonu (M)

  • 1 ząbek czosnku (M)

  • sól himalajska (W)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny (D)

  • 1 mała garść świeżego majeranku (O)

  • 1/2 pęczka świeżego koperku (O)

  • Sałatka
  • 2 ugotowane ziemniaki (Z)

  • 200g kurek (Z)

  • 200g bobu (Z)

  • 1 garść roszponki (Z)

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (M)

  • 1 garść czarnych oliwek (W)

  • 1 ogórek małosolny (D)

Sposób Przygotowania

  • Do oliwy dodać kminek, musztardę, kardamon, posiekany czosnek, sól, sok z cytryny, koperek, majeranek. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać ugotowane kurki, pokrojone ugotowane ziemniaki, ugotowany bób bez łupinek, pokrojoną roszponkę, oliwki, pokrojony ogórek. Ponownie wymieszać.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *