Zielony przyciąga… mądrych ludzi, którzy wiedzą, ile w listkach znajduje się cennych wartości odżywczych! Roszponka jest sezonowym jesiennym warzywem, dlatego teraz, w październiku, warto jeść ją jak najczęściej.
Jednym z głównych argumentów na rzecz roszponki jest fakt, że zawiera ona nawet o 4 razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż popularna sałata siewna. Jednak to nie wszystko, co możemy w niej znaleźć.
Roszponka bogata jest w witaminę A, kwas foliowy i niacynę. Zawiera również liczne minerały takie jak potas, wapń, żelazo i cynk. W połączeniu z wysokobiałkowym bobem stanowi idealny posiłek obiadowy nie tylko dla osób trenujących siłowo.
Składniki
- Sos sałatkowy
2 łyżki oliwy z oliwek (Z)
1/2 łyżeczki zmielonego kminu (Z)
1 łyżeczka musztardy (M)
szczypta zmielonego kardamonu (M)
1 ząbek czosnku (M)
sól himalajska (W)
1 łyżeczka soku z cytryny (D)
1 mała garść świeżego majeranku (O)
1/2 pęczka świeżego koperku (O)
- Sałatka
2 ugotowane ziemniaki (Z)
200g kurek (Z)
200g bobu (Z)
1 garść roszponki (Z)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (M)
1 garść czarnych oliwek (W)
1 ogórek małosolny (D)
Sposób Przygotowania
- Do oliwy dodać kminek, musztardę, kardamon, posiekany czosnek, sól, sok z cytryny, koperek, majeranek. Dokładnie wymieszać.
- Dodać ugotowane kurki, pokrojone ugotowane ziemniaki, ugotowany bób bez łupinek, pokrojoną roszponkę, oliwki, pokrojony ogórek. Ponownie wymieszać.
Smacznego!