Sałatka z czerwoną fasolką i ryżem

Strączki warto jeść w każdej porze roku. Jednak szczególnie jesienią przychodzi na nie ochota, masz też tak? Daj znać w komentarzu!

Jednak być może zastanawiasz się jak połączyć smak fasolki z ryżem, aby danie nie wyszło mdłe ani bez wyrazu? Śpieszymy z pomocą.

Kuchnia pięciu przemian znana jest z obfitości przypraw, zwłaszcza orientalnych. W tym przepisie znajdziesz jedynie przyprawy, które możesz kupić niemal w każdym większym sklepie stacjonarnym.

Dzięki doborze odpowiednich przypraw i kolejności ich dodawania, sałatka z fasolką smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • Fasola
  • 1/2 szklanki suchych ziaren czerwonej fasoli (W)

  • zimna woda (W)

  • Ryż
  • 2 szklanki wrzątku (O)

  • 1 szklanka oliwy z oliwek (Z)

  • 1 szklanka naturalnego ryżu (M)

  • 2 łyżki majonezu (Z)

  • 2 jajka na twardo (Z)

  • niecała garść listków jarmużu (M)

  • ugotowany ryż (M)

  • szczypta czarnego pieprzu (M)

  • odrobina rozmarynu (M)

  • szczypta kardamonu (M)

  • ugotowana fasola (W)

  • sól himalajska (W)

  • 1 papryka kiszona (D)

  • 1 garść orzechów włoskich (O)

Sposób Przygotowania

  • Ugotować fasolę: fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie gotować przez około półtorej godziny.
  • Ugotować ryż: do wrzątku wlać oliwę, wsypać ryż, gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody, przez około godzinę.
  • Przygotować sałatkę: do miski włożyć pokrojone jajka, dodać majonez, ugotowany ryż, pokrojony jarmuż, pieprz, rozmaryn, kardamon, sól, ugotowaną fasolę, pokrojoną paprykę i posiekane orzechy.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *