Strączki warto jeść w każdej porze roku. Jednak szczególnie jesienią przychodzi na nie ochota, masz też tak? Daj znać w komentarzu!
Jednak być może zastanawiasz się jak połączyć smak fasolki z ryżem, aby danie nie wyszło mdłe ani bez wyrazu? Śpieszymy z pomocą.
Kuchnia pięciu przemian znana jest z obfitości przypraw, zwłaszcza orientalnych. W tym przepisie znajdziesz jedynie przyprawy, które możesz kupić niemal w każdym większym sklepie stacjonarnym.
Dzięki doborze odpowiednich przypraw i kolejności ich dodawania, sałatka z fasolką smakuje wyśmienicie.
Składniki
- Fasola
1/2 szklanki suchych ziaren czerwonej fasoli (W)
zimna woda (W)
- Ryż
2 szklanki wrzątku (O)
1 szklanka oliwy z oliwek (Z)
1 szklanka naturalnego ryżu (M)
2 łyżki majonezu (Z)
2 jajka na twardo (Z)
niecała garść listków jarmużu (M)
ugotowany ryż (M)
szczypta czarnego pieprzu (M)
odrobina rozmarynu (M)
szczypta kardamonu (M)
ugotowana fasola (W)
sól himalajska (W)
1 papryka kiszona (D)
1 garść orzechów włoskich (O)
Sposób Przygotowania
- Ugotować fasolę: fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie gotować przez około półtorej godziny.
- Ugotować ryż: do wrzątku wlać oliwę, wsypać ryż, gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody, przez około godzinę.
- Przygotować sałatkę: do miski włożyć pokrojone jajka, dodać majonez, ugotowany ryż, pokrojony jarmuż, pieprz, rozmaryn, kardamon, sól, ugotowaną fasolę, pokrojoną paprykę i posiekane orzechy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!