Sałatka z granatem i orzeszkami piniowymi

Jeśli szukasz pomysłu na zdrową sałatkę do obiadu to koniecznie przygotuj sałatkę z granatem i orzeszkami piniowymi. Nie tylko dostarczy ona organizmowi solidnej dawki witaminy K i C, które zawarte są w orzeszkach piniowych, ale również poprawi odporność i perystaltykę jelit.

Smak sałatki podkręcają odpowiednio dobrane zioła. Wśród nich znajdziesz świeżą miętę i koperek. Dzięki nim sałatka staje się bardziej wyrazista i odświeżająca.

Nie zabrakło również w sałatce słodyczy. Miód pszczeli przełamuje smak kwaśnego granatu. Natomiast sok z grejpfrutu przenikając liście sałaty, pozwala odlecieć na chwilę na Bahamy.

Składniki

  • 3 łyżki octu winnego czerwonego

  • sok z 1 pomarańczy

  • pęczek drobno posiekanego świeżego koperku

  • pęczek drobno pokrojonej świeżej mięty

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • dwie cebule dymki, dokładnie posiekane

  • 100 g sałaty rzymskiej

  • nasiona z 1 owocu granatu

  • 100 g orzeszków piniowych, drobno posiekać

  • odrobina soli himalajskiej

Sposób Przygotowania

  • Wymieszaj sok z pomarańczy, ocet winny i miód dokładnie z wybranymi przyprawami.
  • Resztę składników wrzuć do miski.
  • Polej wszystko obficie sosem i wymieszaj.

Jeśli wypróbowałaś przepis na sałatkę z granatem i orzeszkami piniowymi, daj znać koniecznie w komentarzu! Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.