Jeśli szukasz pomysłu na zdrową sałatkę do obiadu to koniecznie przygotuj sałatkę z granatem i orzeszkami piniowymi. Nie tylko dostarczy ona organizmowi solidnej dawki witaminy K i C, które zawarte są w orzeszkach piniowych, ale również poprawi odporność i perystaltykę jelit.
Smak sałatki podkręcają odpowiednio dobrane zioła. Wśród nich znajdziesz świeżą miętę i koperek. Dzięki nim sałatka staje się bardziej wyrazista i odświeżająca.
Nie zabrakło również w sałatce słodyczy. Miód pszczeli przełamuje smak kwaśnego granatu. Natomiast sok z grejpfrutu przenikając liście sałaty, pozwala odlecieć na chwilę na Bahamy.
Składniki
3 łyżki octu winnego czerwonego
sok z 1 pomarańczy
pęczek drobno posiekanego świeżego koperku
pęczek drobno pokrojonej świeżej mięty
1 łyżka płynnego miodu
dwie cebule dymki, dokładnie posiekane
100 g sałaty rzymskiej
nasiona z 1 owocu granatu
100 g orzeszków piniowych, drobno posiekać
odrobina soli himalajskiej
Sposób Przygotowania
- Wymieszaj sok z pomarańczy, ocet winny i miód dokładnie z wybranymi przyprawami.
- Resztę składników wrzuć do miski.
- Polej wszystko obficie sosem i wymieszaj.
Jeśli wypróbowałaś przepis na sałatkę z granatem i orzeszkami piniowymi, daj znać koniecznie w komentarzu! Smacznego!