Sałatka z jarmużu

Jarmuż jest wyjątkowym warzywem, albowiem stanowi bogate źródło zarówno witamin C i K jak i także wapnia. Zawiera również sulforafan, czyli przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Sałatka z dodatkiem jarmużu jest dobrym, prozdrowotnym pomysłem na kolację bądź drugie śniadanie,

Składniki

  • 4 jaja

  • pół pęczka szczypiorku

  • cztery garści jarmużu

  • 4 plastry rolady boczkowej

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 8 rzodkiewek

  • pół jabłka

  • olej kokosowy do smażenia

  • sól, pieprz

Czas przygotowania: 10 minut

Sposób Przygotowania

  • Do zagotowanej do wrzątku wody w garnku wrzuć jarmuż, gotuj na małym ogniu przez dwie minuty.
  • Odcedź jarmuż i zalej zimną wodą, a następnie dokładnie go osusz i przełóż do miski na sałatkę.
  • Pokrój rzodkiewkę (w plasterki), szczypiorek oraz jabłko (w słupki). Wysyp pokrojone składniki na jarmuż.
  • Polej je oliwą oraz dopraw do smaku pieprzem i solą.
  • Na wierzch połóż poszarpane kawałki rolady boczkowej.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wbij cztery jajka.
  • Usmaż jajecznicę.
  • Jeszcze ciepłe jajka połóż na wierzchu poprzednich składników w misce. Sałatka jest gotowa do spożycia.

Comments are closed.