Jarmuż jest wyjątkowym warzywem, albowiem stanowi bogate źródło zarówno witamin C i K jak i także wapnia. Zawiera również sulforafan, czyli przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Sałatka z dodatkiem jarmużu jest dobrym, prozdrowotnym pomysłem na kolację bądź drugie śniadanie,
Składniki
4 jaja
pół pęczka szczypiorku
cztery garści jarmużu
4 plastry rolady boczkowej
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
8 rzodkiewek
pół jabłka
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz
Czas przygotowania: 10 minut
Sposób Przygotowania
- Do zagotowanej do wrzątku wody w garnku wrzuć jarmuż, gotuj na małym ogniu przez dwie minuty.
- Odcedź jarmuż i zalej zimną wodą, a następnie dokładnie go osusz i przełóż do miski na sałatkę.
- Pokrój rzodkiewkę (w plasterki), szczypiorek oraz jabłko (w słupki). Wysyp pokrojone składniki na jarmuż.
- Polej je oliwą oraz dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Na wierzch połóż poszarpane kawałki rolady boczkowej.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wbij cztery jajka.
- Usmaż jajecznicę.
- Jeszcze ciepłe jajka połóż na wierzchu poprzednich składników w misce. Sałatka jest gotowa do spożycia.