Sałatka z marchwi

W niniejszym przepisie mamy przyjemność zaproponować skarbnicę beta karotenu i witaminy A, którą jest sałatka składająca się głównie z marchwi. Każda osoba cierpiąca z powodu cukrzycy, poszukująca nutki słodkich smaków w swoich posiłkach może pozwolić sobie, dzięki temu przepisowi na odrobinę wytchnienia. Niezwykle niska zawartość węglowodanów przy jednocześnie solidnej objętości posiłku sprawia, że sprawdzi się on w postaci odrębnego dania, jak i dodatku lub przystawki do bardziej obfitego obiadu. Jeżeli szukasz sałatki, która swoim smakiem wprowadzi świeżość od ubogich w cukry dań, ten przepis jest skierowany właśnie do Ciebie.

Składniki

  • – około 400 gramów marchwi (można ją pokroić w bardzo cienkie plasterki lub po prostu zetrzeć na tarce, najlepiej działać w tym przypadku według własnego uznania)

  • 1/4 łyżeczki kminku

  • zmiażdżony ząbek czosnku

  • drobno posiekana łyżka imbiru

  • łyżka stołowa oliwy z oliwek

  • łyżka sproszkowanego słodziku (splenda, ksylitol lub stevia)

  • pół łyżeczki soli ziołowej

  • szczypta pieprzu cayenne

  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie składników może zająć nam kilka chwil. Mimo wszystko kolejny etap jest niezwykle prosty.

Sposób Przygotowania

  • Do startej lub drobno posiekanej marchwi wystarczy dodać wszystkie składniki.
  • Całość powinna stworzyć wodnistą strukturę po kilku godzinach w lodówce z powodu puszczenia soku przez marchew pod wpływem przypraw i dodatków.

Leave a Comment

Your email address will not be published.