Siemię lniane, jak je jeść? cz. 1

Siemię lniane to drobne nasiona lnu zwyczajnego. Charakteryzują się brązowym lub złotym kolorem, w wodzie powiększają swoją objętość na skutek jej absorpcji i otaczają się specyficznym śluzem. Historia siemienia sięga tysięcy lat, uprawiano go już w starożytnym Egipcie, Chinach czy mitycznym Babilonie. Obecnie nasiona lnu zaliczamy do produktów superfoods, dzięki czemu po długiej przerwie i stosowaniu wyłącznie medycznym, powrócił na nasze stoły. Siemię lniane spożywa się na 3 sposoby; w postaci oleju, całych nasion oraz nasion zmielonych. 

 W jakiej postaci spożywać siemię lniane? 

Siemię lniane jest niezwykle cenione z uwagi na jego właściwości zdrowotne. Siemię wspomaga leczenie cukrzycy, obniża ryzyko występowania nowotworów, obniża ciśnienie tętnicze krwi i działa przeciwmiażdżycowo. Za tak szerokie spectrum oddziaływania odpowiadają zawarte w roślinie zdrowe tłuszcze omega-3 oraz lignany – odpowiedzialne za właściwości antyrakowe. Jednak w procesie tłoczenia oleju lnianego lignany ulegają degradacji, podobnie jak błonnik i wysokiej jakości białko. To dlatego wyższość siemienia w postaci nasion nad wytłoczonym olejem jest niezaprzeczalna. Nie dotyczy to wyłącznie tej rośliny. Oleje jako produkt przetworzony zawsze będą miały niższą wartość odżywczą i tym samym zdrowotną niż surowiec. 

Czy olej lniany jest zdrowy? 

Oleje tłoczone na zimno, pochodzące z różnego rodzaju roślin dostępne są już właściwie w każdej sieci spożywczej. Stanowią delikatny dodatek smakowy i wzbogacają aromat dressingów. W taki sam sposób zaleca się stosowanie oleju lnianego. Zawarte w nim tłuszcze omega- 3 to doskonały zamiennik dla wszystkich tych osób, które do tej pory nie używały innych olejów z wyjątkiem tych o zawartości  omega-6, czyli oleju słonecznikowego, czy też tego, który w dużych ilościach znajduje się w fastfoodach. Olej lniany pomoże nadrobić niedobór omega-3, chociaż do tego celu zaleca się raczej olej tłoczony z zarodków pszennych, nazywany też olejem z kiełków pszenicy. Produkt ten zawiera zarówno tłuszcze omega-3 jak i omega-6 oraz witaminę E. Dla znawców kuchni olej ten jest najwartościowszym z produktów tej grupy żywieniowej. 

Właściwości utleniające siemienia lnianego

Od wprowadzenia na nasz rodzimy rynek superfoods i oleju lnianego zwraca się uwagę na warunki przechowywania go w warunkach domowych. Z uwagi na sporą ilość omega- 3 siemię lniane łatwo się utlenia, chociaż najbardziej na utlenianie narażony jest olej. Jest on wrażliwy na wysoką temperaturę otoczenia oraz światło, dlatego przechowuje się go w lodówkach w ciemnej butelce, najlepiej dodatkowo opakowanej. Tego typu olej posiada krótki termin przydatności do spożycia, czyli krótki czas aktywności wszystkich właściwości odżywczych. Najczęściej zaleca się spożycie go w okresie 4 miesięcy od momentu otworzenia butelki. Te uwarunkowania sprawiają, że olej lniany powinno się kupować tylko ze znanego sobie źródła, któremu można zaufać i mieć pewność, że na każdym etapie produkcji i transportu był on właściwie przechowywany. 

Siemię lniane w ziarnach zdecydowanie lepiej radzi sobie z ochroną omega-3. W takiej postaci roślinę można przechowywać nawet przez kilka lat, pod warunkiem umieszczenia ziaren w zamkniętym szczelnie słoiku i w szafce bez dostępu dziennego i sztucznego światła. Ziarnu najbardziej szkodzi wilgoć i o tę ochronę również należy zadbać. 

Siemię lniane mielone zachowuje swoje wartości odżywcze i zdrowotne przez ok. 44 tygodnie pod warunkiem przechowywania go w temperaturze pokojowej. Warto również zadbać o miejsce bez dostępu światła i wilgoci. Roślina odwdzięczy nam się pełnowartościową zawartością. 

Obróbka termiczna oleju lnianego 

Każdego rodzaju obróbka termiczna niszczy i utlenia substancje decydujące o prozdrowotnym stosowaniu. Niewskazane jest smażenie jakichkolwiek produktów na oleju lnianym. Wysoka temperatura utlenia olej i degraduje zawarty w nim kwas ALA z rodziny omega-3. Na skutek smażenia tworzy się najgorszy z tłuszczów – trans. Ten sam olej może znaleźć się w margarynie z zawartością oleju lnianego .

Lepiej wygląda inna technika obróbki termicznej, czyli prażenie całych nasion. Nie działa ona tak negatywnie jak wcześniejszy sposób i nie zauważono podczas badań zwiększonego utlenienia produktu i tym samym utraty właściwości odżywczych. 

Ile siemienia lnianego?

Surowe siemię lniane zawiera glikozydy cyjanogenne, substancję toksyczną w dużych ilościach. Dlatego dzienna dawka siemienia spożywana przez osobę dorosłą to zwykle 2 łyżki surowego i zmielonego produktu. Czytaj dalej…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *