Słodka tarta migdałowa z truskawkami i malinami

Jeśli po upalnych dniach w Twojej zamrażarce pozostał smak lata – mamy na niego smaczny sposób. Wyciągaj mrożone owoce i czytaj dalej, bo to danie na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe!

Już wcześniej przygotowywaliśmy wyśmienite kruche ciasto migdałowe z użyciem nasion migdałowca, dziś przyszedł czas na tartę. Dlaczego warto jeść migdały? Są źródłem witaminy B2, E oraz błonnika.

Co więcej, migdały zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i pierwiastki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Dzięki temu skutecznie zapobiegają chorobom serca, wysokiemu cholesterolowi i nadmiernemu stresowi.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej

  • 1 szklanka migdałów

  • 16 daktyli bez pestek (najlepiej świeżych, choć mogą być też suszone)

  • 2 żółtka

  • 250g truskawek

  • 100g malin

  • 1 łyżka śmietany sojowej

  • 4 łyżki masła roślinnego lub ghee

  • 180g śmietany bez laktozy

  • 1 łyżka miodu

  • 35ml wody

  • 3-4 krople aromatu waniliowego

  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób Przygotowania

  • Z mąki, migdałów, żółtek, śmietany sojowej i masła krótko zagniatamy ciasto. Dodajemy zmiksowane daktyle. Mieszamy. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i umieszczamy zamrażalniku na 2 godziny.
  • Wyjmujemy kroimy na plasterki grubości palca i wykładamy na dno oraz boki foremki.
  • Ciasto lekko ugniatamy i robimy dziurki widelcem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C ok. 15 minut lub do momentu lekkiego przyrumienienia się ciasta. Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodając aromat waniliowy.
  • W zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Dodajemy miód i krótko podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali tak, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Ostudzoną ale płynną żelatynę przelewamy do śmietany miksując jeszcze chwilę. Śmietanę przekładamy na zimne ciasto. Układamy truskawki w całości lub dowolnie pokrojone. Można udekorować listkami mięty. Gotową tartę można umieścić w lodówce pamiętając o jakimś przykryciu, gdyż śmietana lubi przechodzić innymi zapachami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *