Jeśli po upalnych dniach w Twojej zamrażarce pozostał smak lata – mamy na niego smaczny sposób. Wyciągaj mrożone owoce i czytaj dalej, bo to danie na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe!
Już wcześniej przygotowywaliśmy wyśmienite kruche ciasto migdałowe z użyciem nasion migdałowca, dziś przyszedł czas na tartę. Dlaczego warto jeść migdały? Są źródłem witaminy B2, E oraz błonnika.
Co więcej, migdały zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i pierwiastki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Dzięki temu skutecznie zapobiegają chorobom serca, wysokiemu cholesterolowi i nadmiernemu stresowi.
Składniki
3/4 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka migdałów
16 daktyli bez pestek (najlepiej świeżych, choć mogą być też suszone)
2 żółtka
250g truskawek
100g malin
1 łyżka śmietany sojowej
4 łyżki masła roślinnego lub ghee
180g śmietany bez laktozy
1 łyżka miodu
35ml wody
3-4 krople aromatu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
Sposób Przygotowania
- Z mąki, migdałów, żółtek, śmietany sojowej i masła krótko zagniatamy ciasto. Dodajemy zmiksowane daktyle. Mieszamy. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i umieszczamy zamrażalniku na 2 godziny.
- Wyjmujemy kroimy na plasterki grubości palca i wykładamy na dno oraz boki foremki.
- Ciasto lekko ugniatamy i robimy dziurki widelcem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C ok. 15 minut lub do momentu lekkiego przyrumienienia się ciasta. Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodając aromat waniliowy.
- W zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Dodajemy miód i krótko podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali tak, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Ostudzoną ale płynną żelatynę przelewamy do śmietany miksując jeszcze chwilę. Śmietanę przekładamy na zimne ciasto. Układamy truskawki w całości lub dowolnie pokrojone. Można udekorować listkami mięty. Gotową tartę można umieścić w lodówce pamiętając o jakimś przykryciu, gdyż śmietana lubi przechodzić innymi zapachami.
Smacznego!