Smak jesieni – deser daktylowy z agarem

Nie ma się co oszukiwać, na deser jest każda pora roku dobra. Jednak, które składniki idealnie wkomponują się w snującą się za oknami jesienną, ciężką mgłę? Deser jogurtowo-daktylowy wyciągnie Cię z zachmurzonej rzeczywistości!

Daktyle, szczególnie te świeże, posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Po pierwsze, są źródłem szybkiej energii. Po drugie, zawierają wiele witamin i minerałów. Po trzecie, zapobiegają powstawaniu miażdżycy i łagodzą objawy menopauzy. Po czwarte, są pyszne!

Składniki

  • 1 szklanka wegańskiego jogurtu kokosowego

  • 1 szklanka soku jabłkowego

  • sok z 1 cytryny

  • 3 łyżki syropu daktylowego

  • 1 łyżeczka agar-agaru

  • garść włoskich orzechów

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • banan

Sposób Przygotowania

  • Agar rozpuścić w małej ilości soku jabłkowego. Resztę soku zagotować, dodać agar i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wystudzić, po czym zmiksować z jogurtem, syropem daktylowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
  • Przełożyć porcjami do miseczek i udekorować orzechami i owocami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *