Nie ma się co oszukiwać, na deser jest każda pora roku dobra. Jednak, które składniki idealnie wkomponują się w snującą się za oknami jesienną, ciężką mgłę? Deser jogurtowo-daktylowy wyciągnie Cię z zachmurzonej rzeczywistości!
Daktyle, szczególnie te świeże, posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Po pierwsze, są źródłem szybkiej energii. Po drugie, zawierają wiele witamin i minerałów. Po trzecie, zapobiegają powstawaniu miażdżycy i łagodzą objawy menopauzy. Po czwarte, są pyszne!
Składniki
1 szklanka wegańskiego jogurtu kokosowego
1 szklanka soku jabłkowego
sok z 1 cytryny
3 łyżki syropu daktylowego
1 łyżeczka agar-agaru
garść włoskich orzechów
1 łyżeczka cynamonu
banan
Sposób Przygotowania
- Agar rozpuścić w małej ilości soku jabłkowego. Resztę soku zagotować, dodać agar i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Wystudzić, po czym zmiksować z jogurtem, syropem daktylowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
- Przełożyć porcjami do miseczek i udekorować orzechami i owocami.
Smacznego!