Sos czosnkowy potrafi nieźle namieszać! Jednak ten przepis nie zawiera ani grama laktozy, ani tłuszczu. Nawet na diecie dr Dąbrowskiej można jeść specjalnie przyrządzony sos czosnkowy.
O setkach prozdrowotnych właściwościach czosnku mam nadzieję, że nie muszę nikogo przekonywać. Chyba że jednak znalazł się jakiś niedowiarek? Odezwij się w komentarzu, a na blogu pojawi się post o korzyściach ze spożywania czosnku.
Przepis na ten sos czosnkowy jest dosyć prosty. Z pewnością większość produktów masz w kuchence. Jego bazą jest uniwersalny kalafior, o którym ostatnie dni głośno na blogu.
Składniki
1/2 główki kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 selera
szczypta gałki muszkatołowej
posiekana świeży koperek
sól himalajska
pieprz
szczypta czarnej soli
Sposób Przygotowania
- Opłucz kalafiora pod zimną wodą, a następnie podziel na różyczki. Obierz seler i pokrój w kostki. Włóż warzywa do garnka, zalej wodą i gotuj, aż zmiękną.
- Dodaj przyprawy i zblenduj na gładką masę.
- Sos udekoruj świeżym koperkiem.
Smacznego!