Witariańska alternatywa dla klasycznego skrobiowego i wysokokalorycznego przepisu – spaghetti w lekkiej roślinnej odsłonie. To potrawa, którą warto zjeść od razu po przygotowaniu, zawiera wówczas najwięcej cennych składników.
Składniki (1 porcja)
- Cukinia średnia – 1 sztuka
- Awokado duże miękkie – 1 sztuka
- Sok z limonki – 1 łyżeczka
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Sól kamienna
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Cukinię potnij na cienkie nitki za pomocą spiralizatora (lub obieraczki Julienne). Jeżeli cukinia jest młoda, a skórka miękka, wykorzystaj cały owoc.
- Spaghetti przełóż do miski, posyp 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na około 15 minut aż puści sok.
- W tym czasie do kielicha miksera włóż obrane awokado, posiekany czosnek, sok z limonki i zmiksuj na kremową masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Spaghetti delikatnie odciśnij z soku i osusz na ręczniku papierowym, po czym wymieszaj w misce cukinię i masę awokado.
- Przełóż na talerz. Podawaj np. wraz z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Możesz także posypać całość wegańskim parmezanem.