RAW spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii z sosem z awokado (RAW)

Witariańska alternatywa dla klasycznego skrobiowego  i wysokokalorycznego przepisu – spaghetti w lekkiej roślinnej odsłonie. To potrawa, którą warto zjeść od razu po przygotowaniu, zawiera wówczas najwięcej cennych składników.

Składniki (1 porcja)

  • Cukinia średnia – 1 sztuka
  • Awokado duże miękkie – 1 sztuka
  • Sok z limonki – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Sól kamienna
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Cukinię potnij na cienkie nitki za pomocą spiralizatora (lub obieraczki Julienne). Jeżeli cukinia jest młoda, a skórka miękka, wykorzystaj cały owoc.
  2. Spaghetti przełóż do miski, posyp 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na około 15 minut aż puści sok.
  3. W tym czasie do kielicha miksera włóż obrane awokado, posiekany czosnek, sok z limonki i zmiksuj na kremową masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Spaghetti delikatnie odciśnij z soku i osusz na ręczniku papierowym, po czym wymieszaj w misce cukinię i masę awokado.
  5. Przełóż na talerz. Podawaj np. wraz z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Możesz także posypać całość wegańskim parmezanem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *