Surowe ciasto bananowo orzechowe

Słodycze w naturalnej formie smakują najlepiej. Jeśli nie wierzysz mi na słowo, uwierzysz już po pierwszym kęsie tego aksamitnego ciasta.

Jednak to ciasto nie ma nic wspólnego z typowymi produktami mącznymi, pełnymi cukru, mąki i spulchniaczy.

Ciasto bananowo-orzechowe zawiera sporo orzechów. Możesz swobodnie wybrać takie, które najbardziej lubisz. Również dodatki możesz dobrać wobec własnego upodobania.

Składniki

  • Spód ciasta
  • 2 szklanki mieszanki orzechów: orzechy włoskie, migdały, nerkowce, laskowe

  • 1/2 szklanki namoczonych daktyli

  • 2 łyżki karobu

  • szczypta soli himalajskiej

  • Masa
  • 2 szklanki namoczonych daktyli

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 4 dojrzałe banany

  • 1 szklanka wody po moczeniu daktyli

  • puszysty krem
  • 1 puszka schłodzonego, tłustego mleczka kokosowego

  • 1 sok z cytryny

  • kakao do posypania

  • cynamon

Sposób Przygotowania

  • Orzechy zmiksuj na drobne okruchy, dodaj dobrze namoczone we wrzątku przez około 15 minut daktyle przeznaczone na spód, odrobinę wody, karob i miksuj aż masa będzie lepka i bez problemu będzie się ugniatać. Formę do ciasta wyłóż folią spożywczą i wygnieć zwilżonymi dłońmi spód. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Namoczone daktyle przeznaczone na „kajmak” zmiksuj z masłem orzechowym i dość sporą ilością wody, tak by powstała kremowa konsystencja, lecz jednak nie za rzadka. Banany pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na czystym spodzie. Następnie równo rozprowadź masę kajmakową na bokach by je całe przykryć. Jeżeli zostały Ci banany, rozłóż je na kajmaku. Odstaw do ostygnięcia.
  • Tylko stałą część mleka kokosowego przełóż do średniej miski i ubij mikserem przed około 5 minut na puszystą masę, dodając powoli sok z cytryny i cynamon, odstaw do schłodzenia. Śmietankę następnie rozprowadź na cieście i posyp kakao.
  • Gotowe, smacznego! Ciacho najlepiej podawać dobrze schłodzone, minimum godzinę w lodówce – wtedy masa „kajmakowa” i śmietankowa ładnie zastygną.

Jeśli zrobisz ciasto z przepisu, koniecznie pochwal się efektami w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published.