Surówki są świetną przystawką do głównych dań – wzbogacają ich walory smakowe i odżywcze. Najlepsze jest w nich to, że można z surówkami do woli eksperymentować. Poznaj niezawodny przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty i orzechami włoskimi.
Ingredients
- 1/2 młodej kapusty (500 g)
- 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 gałązki pietruszki
- 2 wąsy szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- sól
- czarny pieprz
Directions
- Kapustę drobno poszatkować, włożyć do dużej miski. Dodać sól, cukier i chwilę powygniatać. Zostawić na kilka minut do zmięknięcia.
- W międzyczasie rozgrzać małą patelnię. Wysypać na nią płatki migdałowe i dobrze je uprażyć. Odsypać na talerzyk i zostawić do wystudzenia.
- Pietruszkę i szczypiorek posiekać; otrzeć odrobinę skórki z cytryny. Dodać wszystko do młodej kapusty razem z odrobiną soku z cytryny i większością uprażonych orzechów włoskich– łyżkę warto zostawić do posypania na koniec.
- Dokładnie wymieszać http://norrmann.info/de-lng/citoles/index.html , doprawić solą oraz czarnym pieprzem. Na koniec posypać resztą uprażonych migdałów. Jeść jako dodatek do dań głównych albo razem z wieloziarnistym pieczywem lub ugotowaną kaszą na lekki lunch.
Smacznego!