Surówka z olejem lnianym i lubczykiem

Olej lniany posiada liczne właściwości zdrowotne. Skutecznie obniża cholesterol LDL, dlatego szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z jego podwyższonym stężeniem.

Dlaczego warto spożywać olej lniany razem z surówką? Czerwona kapusta zawiera żelazo, cynk, mangan, miedź, a także witaminy A, D, E i K, które wchłaniają się jedynie w obecności tłuszczu.

Składniki

  • 60 g czerwonej kapusty

  • 55 g białej rzepy

  • 1/2 zielonego ogórka

  • 3 rzodkiewki

  • 1 mała marchewka

  • 3 łyżki oleju lnianego

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 3 łyżki świeżego lubczyku

Składniki

  • Czerwoną kapustę przekrój na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie zacznij szatkować w poprzek jak najdrobniej.

  • Marchew i ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białą rzepę obierz z wierzchniej warstwy i za pomocą obieraczki do warzyw wykrój cienkie, długie paski. Rzodkiewkę pokrój na plasterki.

  • Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj olej lniany, ocet jabłkowy i drobno posiekany lubczyk ogrodowy.

  • Sałatkę wyłóż do drugiego naczynia i udekoruj kilkoma listkami lubczyku.

Smaczna i prosta surówka gotowa! To jak, skusisz się?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *