Olej lniany posiada liczne właściwości zdrowotne. Skutecznie obniża cholesterol LDL, dlatego szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z jego podwyższonym stężeniem.
Dlaczego warto spożywać olej lniany razem z surówką? Czerwona kapusta zawiera żelazo, cynk, mangan, miedź, a także witaminy A, D, E i K, które wchłaniają się jedynie w obecności tłuszczu.
Składniki
60 g czerwonej kapusty
55 g białej rzepy
1/2 zielonego ogórka
3 rzodkiewki
1 mała marchewka
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki świeżego lubczyku
Składniki
Czerwoną kapustę przekrój na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie zacznij szatkować w poprzek jak najdrobniej.
Marchew i ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białą rzepę obierz z wierzchniej warstwy i za pomocą obieraczki do warzyw wykrój cienkie, długie paski. Rzodkiewkę pokrój na plasterki.
Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj olej lniany, ocet jabłkowy i drobno posiekany lubczyk ogrodowy.
Sałatkę wyłóż do drugiego naczynia i udekoruj kilkoma listkami lubczyku.
Smaczna i prosta surówka gotowa! To jak, skusisz się?