Suszone jabłka, to zdrowa i prosta przekąska, po którą bez wyrzutów sumienia można sięgać na każdej diecie. Jabłka może oczywiście ususzyć za pomocą specjalnej suszarki do owoców, jednak dziś przedstawiamy przepis na suszone jabłka w piekarniku.
Sposób Przygotowania
- Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki.
- Tak przygotowane jabłka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka można lekko oprószyć cynamonem lub mielonymi goździkami.
- Blaszkę z jabłkami wkładamy do zimnego piekarnika. Teraz nagrzewamy go do 100 stopni.
- Jabłka suszymy przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jabłka do czasu aż ostygną. Teraz przekładamy je na drugą stronę i znów suszymy 30 minut, po czym zostawiamy w piekarniku aż ostygną.
- Czas suszenia zależy w głównej mierze od grubości plasterków na jakie pokroiliśmy jabłka oraz od rodzaju użytych jabłek. Te bardziej soczyste będą się suszyć dłużej. Gotowe suszone jabłka powinny być lekko chrupiące.
- Z podanych składników wychodzi jeden większy słoik suszonych jabłek.