Suszone jabłka

Suszone jabłka, to zdrowa i prosta przekąska, po którą bez wyrzutów sumienia można sięgać na każdej diecie. Jabłka może oczywiście ususzyć za pomocą specjalnej suszarki do owoców, jednak dziś przedstawiamy przepis na suszone jabłka w piekarniku.

Składniki

  • 6 jabłek – słodkie, ale niezbyt soczyste

  • cynamon i goździki

Sposób Przygotowania

  • Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki.
  • Tak przygotowane jabłka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jabłka można lekko oprószyć cynamonem lub mielonymi goździkami.
  • Blaszkę z jabłkami wkładamy do zimnego piekarnika. Teraz nagrzewamy go do 100 stopni.
  • Jabłka suszymy przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jabłka do czasu aż ostygną. Teraz przekładamy je na drugą stronę i znów suszymy 30 minut, po czym zostawiamy w piekarniku aż ostygną.
  • Czas suszenia zależy w głównej mierze od grubości plasterków na jakie pokroiliśmy jabłka oraz od rodzaju użytych jabłek. Te bardziej soczyste będą się suszyć dłużej. Gotowe suszone jabłka powinny być lekko chrupiące.
  • Z podanych składników wychodzi jeden większy słoik suszonych jabłek.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *