Świąteczny hummus

Święta bez hummusu? To tak można?

Hummus to must have na roślinnym wigilijnym stole.

Ten przepis sprawdzi, że nawet osoby na tradycyjnej diecie, będą skłonni poprosić o dokładkę.

Składniki

  • 4 małe marchewki (obrane i umyte)

  • oliwa z oliwek lub olej lniany

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 puszka ciecierzycy (opłukana i bez wody z puszki)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu

  • 1 łyżka wody

  • 1 łyżka suszonej pietruszki

  • ¼ łyżki słodkiej papryki

  • ½ łyżki soli himalajskiej

  • ½ łyżki czarnego pieprzu

  • ¼ łyżki cząbru

  • nasiona sezamu

  • świeży liść bazylii

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C.
  • Przygotuj marchewki – umyj je, obierz i pokrój na drobne kawałki. Wymieszaj w misce marchewki z odrobiną oleju i piec w piekarniku przez około 15-20 minut. Kiedy przekujesz marchewkę widelcem, powinna być miękka. Po zakończeniu wyjmij ją z piekarnika i ostudź.
  • Rozgrzej małą patelnię skropioną delikatnie oliwą do średniej temperatury. Dodaj zmielony czosnek, suszoną pietruszkę i świeży rozmaryn. Smaż około 1 minutę. Upewnij się, że czosnek nie brązowieje!
  • Następnie dodaj marchewkę, czosnek i zioła oraz wszystkie inne składniki do robota kuchennego. Miksuj tak długo, aż hummus osiągnie kremową konsystencję. Posmakuj i w razie potrzeby, przypraw według własnego uznania.
  • Ozdób hummus nasionami sezamu i świeżą bazylią.

Wszystkiego świątecznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *