Święta bez hummusu? To tak można?
Hummus to must have na roślinnym wigilijnym stole.
Ten przepis sprawdzi, że nawet osoby na tradycyjnej diecie, będą skłonni poprosić o dokładkę.
Składniki
4 małe marchewki (obrane i umyte)
oliwa z oliwek lub olej lniany
sok z 1/2 cytryny
1 puszka ciecierzycy (opłukana i bez wody z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
1 łyżka wody
1 łyżka suszonej pietruszki
¼ łyżki słodkiej papryki
½ łyżki soli himalajskiej
½ łyżki czarnego pieprzu
¼ łyżki cząbru
nasiona sezamu
świeży liść bazylii
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C.
- Przygotuj marchewki – umyj je, obierz i pokrój na drobne kawałki. Wymieszaj w misce marchewki z odrobiną oleju i piec w piekarniku przez około 15-20 minut. Kiedy przekujesz marchewkę widelcem, powinna być miękka. Po zakończeniu wyjmij ją z piekarnika i ostudź.
- Rozgrzej małą patelnię skropioną delikatnie oliwą do średniej temperatury. Dodaj zmielony czosnek, suszoną pietruszkę i świeży rozmaryn. Smaż około 1 minutę. Upewnij się, że czosnek nie brązowieje!
- Następnie dodaj marchewkę, czosnek i zioła oraz wszystkie inne składniki do robota kuchennego. Miksuj tak długo, aż hummus osiągnie kremową konsystencję. Posmakuj i w razie potrzeby, przypraw według własnego uznania.
- Ozdób hummus nasionami sezamu i świeżą bazylią.
Wszystkiego świątecznego!