Orkisz ma niezwykłe właściwości, które znajdują coraz większe uznanie u dietetyków zajmujących się zdrowym odżywianiem, a także naturoterapeutów. Oberkulmer Rotkorn jest pradawną odmianą orkiszu, który wykorzystywała św. Hildegarda z Bingen, by leczyć ludzi poprzez dietę.
Ta niegdyś zapomniana odmiana zboża ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, które są bogatym źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz wielu innych minerałów i witamin. Dieta orkiszowa wspomaga pracę jelit, a także wzmacnia układ immunologiczny i dzięki temu jest polecana przy chorobach nowotworowych, a także innych chorobach autoimmunologicznych jak choroby jelit. Poniżej pragnę podzielić się prostym przepisem na orkisz z makaronem.
Cudowny orkisz od św. Hildegardy z Bingen
Składniki
1 opakowanie makaronu orkiszowego, świderki
2 nieduże cukinie
około 100 g młodej fasoli szparagowej
1 mała cebula
2-3 łyżki masła klarowanego
2-3 szczypty bertramu i macierzanki
do smaku sól, pieprz
odrobina sosu sojowego
Sposób Przygotowania
- Gotujemy fasolkę, a następnie makaron orkiszowy- około 4 minuty.
- Później je odcedzamy i płuczemy wodą.
- Kolejno małą cukinie szorujemy i tniemy na wąskie paski. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę, dodajemy cukinie oraz fasolkę.
- Przyprawiamy do smaku, chwilkę smażymy i na koniec dodajemy makaron.
- Opcjonalnie można udekorować parmezanem.