Świderki Św. Hildegardy

Orkisz ma niezwykłe właściwości, które znajdują coraz większe uznanie u dietetyków zajmujących się zdrowym odżywianiem, a także naturoterapeutów.  Oberkulmer Rotkorn jest pradawną odmianą orkiszu, który wykorzystywała św. Hildegarda z Bingen, by leczyć ludzi poprzez dietę.

Ta niegdyś zapomniana odmiana zboża ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, które są bogatym źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz wielu innych minerałów i witamin. Dieta orkiszowa wspomaga pracę jelit, a także wzmacnia układ immunologiczny i dzięki temu jest polecana przy chorobach nowotworowych, a także innych chorobach autoimmunologicznych jak choroby jelit. Poniżej pragnę podzielić się prostym przepisem na orkisz z makaronem.

Cudowny orkisz od św. Hildegardy z Bingen

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu orkiszowego, świderki

  • 2 nieduże cukinie

  • około 100 g młodej fasoli szparagowej

  • 1 mała cebula

  • 2-3 łyżki masła klarowanego

  • 2-3 szczypty bertramu i macierzanki 

  • do smaku sól, pieprz

  • odrobina sosu sojowego

Sposób Przygotowania

  • Gotujemy fasolkę, a następnie makaron orkiszowy- około 4 minuty.
  • Później je odcedzamy i płuczemy wodą.
  • Kolejno małą cukinie szorujemy i tniemy na wąskie paski. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę, dodajemy cukinie oraz fasolkę.
  • Przyprawiamy do smaku, chwilkę smażymy i na koniec dodajemy makaron.
  • Opcjonalnie można udekorować parmezanem. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *