Syrop z czosnku na grypę

Kiedy na dworze szaleje wiatr i deszcz, a temperatura zdecydowanie nie sprzyja wynurzeniu się z objęć ciepłego, mięciutkiego kocyka, swoje plony zbierają przeziębienie, angina i grypa. Istnieje bardzo prosty sposób, aby ochronić się przed chorobami wywołanymi zarówno bakteriami, jak i wirusami. Odpowiedzią na ich atak będzie w pełni naturalny. Na pomoc wyrusza czosnek! Uważa się go za jeden z najsilniejszych, pochodzących z natury antybiotyków. Właśnie dlatego warto stosować go nie tylko w czasie choroby, ale także profilaktycznie. Oto banalnie prosty w wykonaniu syrop z czosnku, po którym nie będziesz miał oddechu odstraszającego nawet umarłych.

Leczniczy syrop z czosnku

Składniki

  • 1 główka czosnku

  • 1 cytryna

  • 4 łyżki miodu (najlepiej akacjowy, lipowy, spadziowy)

  • 250 ml przegotowanej, letniej wody

Sposób Przygotowania

  • Obierz czosnek, rozgnieć go lub drobno posiekaj. Wrzuć go do naczynia.
  • Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do czosnku razem z miodem i wodą.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Gotowy syrop przelej do zakręcanego naczynia, np słoika i odstaw na dwie doby w chłodne i ciemne miejsce.
  • Po upływie tego czasu przecedź syrop przez gazę.

Przechowuj go w lodówce. Przed spożyciem warto dodać do niego odrobinę ciepłej, przegotowanej wody. W przypadku stosowania profilaktycznego, wypijamy 2 łyżki syropu dziennie, podczas choroby podwajamy dawkę

Leave a Comment

Your email address will not be published.