Szaszłyki z wieprzową polędwicą

Lato bez grilla się nie obejdzie, dlatego podajemy przepis, który świetnie sprawdzi się podczas wieczornej uczty. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych możesz przyprawiać jak lubisz – bardziej na ostro lub łagodnie. Podajemy przepis bazowy.
Pamiętaj, aby mięso zamarynować wcześniej przez min. 2 godziny. Jeśli możesz, marynuj mięso przez całą noc. Polędwiczki będą lepsze w smaku i bardziej aromatyczne.

Składniki

  • Szaszłyki
  • 800 g polędwiczek wieprzowych

  • 4 pomidory

  • 2 bakłażany

  • 4 czerwone cebule

  • 2 czerwone papryki

Składniki

  • Marynata
  • 1/2 szklanki oliwy

  • sok z cytryny

  • gałązka rozmarynu

  • cebula

  • oregano

  • pieprz

  • sól

Sposób Przygotowania

  • Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę z cytryną, posiekanymi listkami rozmarynu, oregano, solą, pokrojoną w kostkę cebulą i pieprzem.
  • Pokrój mięso w kostkę o bokach 2 cm i włóż do marynaty na 2 godz.
  • Po wyjęciu nadziej na szpadki, na przemian z plastrami pomidorów, papryki, bakłażana i czerwonej cebuli.
  • Piecz na grillu ze wszystkich stron do zrumienienia, smarując trakcie pieczenia kilka razy marynatą.

Smacznego!

Comments are closed.