Lato bez grilla się nie obejdzie, dlatego podajemy przepis, który świetnie sprawdzi się podczas wieczornej uczty. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych możesz przyprawiać jak lubisz – bardziej na ostro lub łagodnie. Podajemy przepis bazowy.
Pamiętaj, aby mięso zamarynować wcześniej przez min. 2 godziny. Jeśli możesz, marynuj mięso przez całą noc. Polędwiczki będą lepsze w smaku i bardziej aromatyczne.
Składniki
- Szaszłyki
800 g polędwiczek wieprzowych
4 pomidory
2 bakłażany
4 czerwone cebule
2 czerwone papryki
Sposób Przygotowania
- Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę z cytryną, posiekanymi listkami rozmarynu, oregano, solą, pokrojoną w kostkę cebulą i pieprzem.
- Pokrój mięso w kostkę o bokach 2 cm i włóż do marynaty na 2 godz.
- Po wyjęciu nadziej na szpadki, na przemian z plastrami pomidorów, papryki, bakłażana i czerwonej cebuli.
- Piecz na grillu ze wszystkich stron do zrumienienia, smarując trakcie pieczenia kilka razy marynatą.
Smacznego!