Tofu – prawdziwa gratka dla fanów kuchni roślinnej! Ile dań można wyczarować z kostki twarożku sojowego nie sposób policzyć na palcach jednej ręki. Dzięki umiejętnego przyrządzeniu można wydobyć pełnię aromatu i oddać smak wielu potraw z kuchni tradycyjnej. Dziś jednak przeniesiemy się na chwilę do Korei, gdzie tofu podawane jest w specyficzny sposób. Poznaj przepis na pyszne tofu po koreańsku.
Ingredients
- 2 kostki naturalnego tofu (400 g)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3/4 łyżki papryki gochugaru
- 1/2 papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli himalajskiej
- do podania: podprażone ziarna sezamu, szczypiorek i olej sezamowy
Directions
- Tofu pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 2 – 3 minuty, a następnie obrócić i smażyć kolejne 2 – 3 minuty. Odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek oraz szczypiorek i koperek posiekać. Rozgrzać ponownie patelnię i dodać odrobinę oleju, jeśli jest to niezbędne. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulkę, smażyć przez 2 – 3 minuty do momentu, aż będzie miękka i złocista. Wtedy dodać szczypiorek oraz czosnek i smażyć kolejną minutę.
- W międzyczasie wymieszać w szklance wszystkie składniki sosu. Do patelni włożyć z powrotem obsmażone tofu, zwiększyć ogień, wlać sos i delikatnie mieszać, aby całe tofu równo zanurzyło się w sosie. Kiedy większość sosu odparuje zdjąć patelnię z ognia, posypać tofu szczypiorkiem, sezamem oraz skropić olejem sezamowym, jeśli macie go pod ręką. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno jako lunch do pracy.
Smacznego!
Pod jaką postacią tofu smakuje Ci najbardziej? Daj znać w komentarzu!