Tofu prosto z Korei

Tofu – prawdziwa gratka dla fanów kuchni roślinnej! Ile dań można wyczarować z kostki twarożku sojowego nie sposób policzyć na palcach jednej ręki.  Dzięki umiejętnego przyrządzeniu można wydobyć pełnię aromatu i oddać smak wielu potraw z kuchni tradycyjnej. Dziś jednak przeniesiemy się na chwilę do Korei, gdzie tofu podawane jest w specyficzny sposób. Poznaj przepis na pyszne tofu po koreańsku.

Ingredients

  • 2 kostki naturalnego tofu (400 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 łyżki papryki gochugaru
  • 1/2 papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • do podania: podprażone ziarna sezamu, szczypiorek i olej sezamowy

Directions

  1. Tofu pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 2 – 3 minuty, a następnie obrócić i smażyć kolejne 2 – 3 minuty. Odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek oraz szczypiorek i koperek posiekać. Rozgrzać ponownie patelnię i dodać odrobinę oleju, jeśli jest to niezbędne. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulkę, smażyć przez 2 – 3 minuty do momentu, aż będzie miękka i złocista. Wtedy dodać szczypiorek oraz czosnek i smażyć kolejną minutę.
  3. W międzyczasie wymieszać w szklance wszystkie składniki sosu. Do patelni włożyć z powrotem obsmażone tofu, zwiększyć ogień, wlać sos i delikatnie mieszać, aby całe tofu równo zanurzyło się w sosie. Kiedy większość sosu odparuje zdjąć patelnię z ognia, posypać tofu szczypiorkiem, sezamem oraz skropić olejem sezamowym, jeśli macie go pod ręką. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno jako lunch do pracy.

Smacznego!

Pod jaką postacią tofu smakuje Ci najbardziej? Daj znać w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *