Tort makowy z nadzieniem czekoladowym

Tort makowy może stanowić świetną alternatywę do tradycyjnych glutenowych tortów. Połączenie maku z kakao pozwala nie tylko uzyskać ciemną barwę toru, ale wydobywa z dania smak, który na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe.

Dlaczego warto jeść mak nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia? Mak znany jest już ze swych prozdrowotnych właściwości od czasów starożytnych. Od lat ceniony jest za działanie uspokajające. Jednak oprócz łagodzenia nadmiernego stresu, mak obfituje w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, E, D i witaminę wzmacniającą odporność – C.

Składniki

  • Mak
  • 4 szklanki wrzątku (O)

  • 4 szklanki maku (Z)

  • Polewa czekoladowa
  • 2 duże łyżki kakao (O)

  • 1/4 szklanki wrzątku (O)

  • 100g masła (Z)

  • 100g cukru kokosowego lub brązowego (Z)

  • 2 łyżeczki nalewki z orzechów (M)

  • Ciasto
  • 4 szklanki zmielonego maku (Z)

  • 6 jajek (Z)

  • 1/2 szklanki cukru (Z)

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (Z)

  • 1 garść rodzynek (Z)

  • 2 łyżki płatków migdałowych (Z)

  • 1 łyżeczka masła ghee lub zwykłego (Z)

  • wiórki kokosowe do posypania tortownicy (Z)

  • szczypta imbiru (M)

  • szczypta soli morskiej (W)

  • Dodatek
  • 2 garście orzechów laskowych (Z)

Sposób Przygotowania

  • Mak wsyp do wrzątku i odstaw na całą noc. Następnie odlej nadmiar wody, a mak przepuść przez maszynkę z gęstym sitem.
  • Przełóż mak do makutry, dodaj połowę cukru, mąkę kukurydzianą i stopniowo dodawaj żółtka. Ucieraj na pulchną masę, dodaj migdały, rodzynki, dokładnie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, szczyptą imbiru i soli. Ubite białka dodaj do maku i delikatnie wymieszaj.
  • Masę wyłóż do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 160-170°C przez około godzinę.
  • Ostudzony tort wyjmij z tortownicy, przełóż na talerz.
  • Przygotuj polewę: zagotowuj wodę, wsyp kakao, dodaj masło i cukier, gotuj przez około 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj nalewkę, zmiksuj. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą, polej tort, udekorowuj orzechami laskowymi.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *