Tort makowy może stanowić świetną alternatywę do tradycyjnych glutenowych tortów. Połączenie maku z kakao pozwala nie tylko uzyskać ciemną barwę toru, ale wydobywa z dania smak, który na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe.
Dlaczego warto jeść mak nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia? Mak znany jest już ze swych prozdrowotnych właściwości od czasów starożytnych. Od lat ceniony jest za działanie uspokajające. Jednak oprócz łagodzenia nadmiernego stresu, mak obfituje w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, E, D i witaminę wzmacniającą odporność – C.
Składniki
- Mak
4 szklanki wrzątku (O)
4 szklanki maku (Z)
- Polewa czekoladowa
2 duże łyżki kakao (O)
1/4 szklanki wrzątku (O)
100g masła (Z)
100g cukru kokosowego lub brązowego (Z)
2 łyżeczki nalewki z orzechów (M)
- Ciasto
4 szklanki zmielonego maku (Z)
6 jajek (Z)
1/2 szklanki cukru (Z)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (Z)
1 garść rodzynek (Z)
2 łyżki płatków migdałowych (Z)
1 łyżeczka masła ghee lub zwykłego (Z)
wiórki kokosowe do posypania tortownicy (Z)
szczypta imbiru (M)
szczypta soli morskiej (W)
- Dodatek
2 garście orzechów laskowych (Z)
Sposób Przygotowania
- Mak wsyp do wrzątku i odstaw na całą noc. Następnie odlej nadmiar wody, a mak przepuść przez maszynkę z gęstym sitem.
- Przełóż mak do makutry, dodaj połowę cukru, mąkę kukurydzianą i stopniowo dodawaj żółtka. Ucieraj na pulchną masę, dodaj migdały, rodzynki, dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, szczyptą imbiru i soli. Ubite białka dodaj do maku i delikatnie wymieszaj.
- Masę wyłóż do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 160-170°C przez około godzinę.
- Ostudzony tort wyjmij z tortownicy, przełóż na talerz.
- Przygotuj polewę: zagotowuj wodę, wsyp kakao, dodaj masło i cukier, gotuj przez około 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj nalewkę, zmiksuj. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą, polej tort, udekorowuj orzechami laskowymi.
Smacznego!