Trufle daktylowe

Goście zjawią się u Ciebie lada moment, a Ty nie masz ich czym poczęstować? Na szczęście w bezglutenowej kuchni znajdują się szybkie, sprawdzone i przepyszne przepisy na smakołyki, które wręcz oczarują Twoich znajomych i rodzinę. Do przygotowania trufli migdałowo-daktylowych potrzebujesz jedynie 6 składników.
Taka słodycz nie tylko poskromi podniebienia Twoich gości, ale również jest zdrową wersją sklepowych trufli. Może być spokojnie spożywana także przez osoby z nietolerancją glutenu.

Składniki

  • 200 g suszonych daktyli

  • 50 g suszonych śliwek

  • 200 g mielonych migdałów + 4 łyżki do obtoczenia (możesz wykorzystać gotowe mielone migdały lub też zmielić w malakserze migdały całe lub w płatkach)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy

  • 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego

Sposób Przygotowania

  • Włóż daktyle i śliwki do garnka do gotowania na parze. Gotuj je na parze przez 20 minut. Gdy zmiękną, poczekaj chwilę aż przestygną, po czym zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
  • W misce wymieszaj mielone migdały z cynamonem i skórką z pomarańczy. Dodaj miód (lub inny słodzik) oraz pastę daktylowo-śliwkową i wszystko dokładnie wymieszaj do utworzenia jednolitej masy. Najlepiej jest zrobić to dłońmi.
  • Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą truflę obtocz w mielonych migdałach.
  • Gotowe trufle wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego!

Comments are closed.